Washingtonul spune că o baterie de rachete Patriot a fost avariată în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sistem de ultimă generaţie de apărare aeriană Patriot, furnizat Ucrainei de către Statele Unite a fost avariat, dar este operaţional, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării, transmite AFP.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

"Sistemul Patriot rămâne operaţional", a declarat oficialul apărării pentru AFP, adăugând că evaluarea pagubelor cauzate de un proiectil neidentificat care a căzut în apropiere continuă.

Marţi, armata rusă a susţinut că a distrus un sistem de apărare Patriot în urma unei "lovituri de înaltă precizie" efectuată "de o rachetă hipersonică Kinjal".

Kievul a negat această informaţie, susţinând că a interceptat toate rachetele lansate de Rusia pe teritoriul său în noaptea de luni spre marţi.

Miercuri, autorităţile ucrainene au declarat că sistemul avansat de rachete de interceptare antiaeriană, combinat cu unul dintre cele mai capabile radare din lume, era funcţional şi "în funcţiune".

"Nu vă faceţi griji, totul este în regulă cu Patriot", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Yuri Ignat, potrivit Agerpres.

Ucraina a anunţat la mijlocul lunii aprilie că a primit primele baterii de rachete Patriot, o promisiune făcută de preşedintele Joe Biden omologului Volodimir Zelenski în decembrie anul trecut, în timpul unei vizite a preşedintelui ucrainean la Washington.

Executivul american a anunţat livrarea acestui sistem avansat de rachete sol-aer la sfârşitul anului 2022, pe care Ucraina îl solicitase de mult timp pentru a contracara atacurile din Rusia.

La începutul lunii mai, Kievul a raportat că a doborât deasupra în premieră o rachetă hipersonică rusească de tip Kinjal folosind sistemul Patriot.

Acest sistem ajută armata ucraineană în faţa atacurilor ruseşti, iar Ucraina a asigurat întotdeauna că va folosi aceste arme într-un mod "defensiv" şi nu pentru a ataca teritoriul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că armata sa va găsi un "antidot" pentru a ocoli acest sistem avansat pentru a continua să atace Ucraina.

Rachetele Patriot sunt capabile să doboare în special rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi avioane, la o înălţime semnificativ mai mare decât cea a sistemelor de apărare anterioare.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite