Cine este pro-rusul Robert Fico, premierul Slovaciei

0
Publicat:

Robert Fico s-a întors la putere și a preluat funcția de prim-ministru pentru a patra oară după ce partidul său de stânga, Smer (Direcția) a câștigat alegerile parlamentare din Slovacia la sfârșitul lunii septembrie 2023, pe o platformă pro-rusă și anti-americană.

Robert Fico FOTO EPA EFE
Robert Fico FOTO EPA EFE

Fico a format o majoritate parlamentară semnând un acord de coaliție guvernamentală cu partidul de stânga Hlas, sau Vocea, și cu ultranaționaliștii de la Partidul Național Slovac.

Slovacia, o țară cu 5,5 milioane de locuitori, care împarte o frontieră cu Ucraina, fusese - până în acel moment - un susținător ferm al Kievului, de la invazia Rusiei în februarie 2022, donând arme și deschizând frontierele pentru refugiații care fug de război.

Fico a oprit orice asistență militară și se opune, de asemenea, sancțiunilor UE împotriva Rusiei, dorind să împiedice Ucraina să adere la NATO.

În timpul alegerilor, Fico a promis să urmeze o politică externă „suverană”, a promis o poziție fermă împotriva migrației și a organizațiilor non-guvernamentale și s-a angajat împotriva drepturilor LGBTQ+.

Cunoscut pentru atacurile sale la adresa jurnaliștilor, Fico a catalogat anterior o rețea de televiziune majoră, două ziare naționale și un site de știri online drept dușmani și a declarat că nu va comunica cu ei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite