Protestele antiguvernamentale continuă în Slovacia pentru a cere demisia premierului naționalist de stânga Robert Fico

0
Publicat:

Mii de persoane au protestat din nou miercuri seara în faţa parlamentului de la Bratislava împotriva unei reforme judiciare planificate de guvernul slovac, relatează dpa.

Protest în Bratislava, Slovacia FOTO EPA EFE (arhiva)
Protest în Bratislava, Slovacia FOTO EPA EFE (arhiva)

Coaliţia guvernamentală condusă de premierul naţionalist de stânga Robert Fico vrea ca proiectul de reformă să fie votat joi de majoritatea sa parlamentară.

Manifestanţii au fluturat steaguri slovace şi au purtat bannere cu mesaje precum "Ruşine guvernului mafiot Fico!" şi "Nu îl vrem pe Fico!".

Robert Fico FOTO CTK
Robert Fico FOTO CTK

Reforma judiciară planificată prevede ca instanţele să impună mai puţine pedepse cu închisoarea, în special pentru cazurile de criminalitate a "gulerelor albe", şi mai multe sentinţe alternative, precum purtarea unei brăţări electronice de supraveghere.

În timp ce guvernul spune că doreşte să folosească reforma judiciară pentru a aduce pedepsele cu închisoare din Slovacia, între care unele sunt extraordinari de mari, în conformitate cu standardele UE, partidele de opoziţie descriu planurile guvernului drept un "pachet pro-mafia", spunând că scopul real este să muşamalizeze cazurile de corupţie din timpul precedentelor mandate ale lui Fico.

Unul dintre elementele cele mai controversate ale acestei reforme este abolirea biroului procurorului special (USP), care se ocupă de combaterea criminalităţii organizate şi a infracţiunilor cu caracter politic.

Coaliţia guvernamentală condusă de Fico doreşte dizolvarea USP, considerând că instituţia este prea ''politizată''.

Planul guvernului slovac a atras critici din partea Comisiei Europene şi a Parlamentului European.

Slovacia, care este membră a NATO din 2004, a fost mult timp unul dintre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei în campania sa defensivă împotriva invaziei ruse pe scară largă lansată în februarie 2022. Cu toate acestea, după ce guvernul naţionalist de stânga al premierului Fico a preluat conducerea în octombrie anul trecut, Slovacia a decis să nu mai aprovizioneze Kievul cu arme, deşi Bratislava continuă să trimită sisteme de deminare şi generatoare diesel în cazul atacurilor ruseşti asupra centralelor electrice, precizează DPA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite