Grupul de la Vișegrad, pe cale de dispariție? Întâlnire crucială la Praga. Tusk se arată deranjat de atitudinile lui Orban și Fico

0
Publicat:

Premierul polonez Donald Tusk a declarat luni că nu e posibil un compromis cu reticenţele exprimate de omologii săi ungar Viktor Orban şi slovac Robert Fico privind susţinerea Ucrainei în fața invaziei ruse.

Donald Tusk FOTO EPA-EFE
Donald Tusk FOTO EPA-EFE

Tusk se va întâlni marţi, la Praga, atât cu Viktor Orban cât şi cu Fico la invitaţia premierului ceh Petr Fiala, care îşi asumă preşedinţia acestui format cvadripartit numit Grupul de la Vișegrad.

Divergenţele profunde s-au accentuat recent pe tema susţinerii militare pentru Ucraina, notează AFP, potrivit Agerpres.

Viktor Orban a blocat timp de luni de zile un ajutor crucial pentru statul ucrainean și forțele sale armate înainte de a ceda în cele din urmă sub presiunea partenerilor săi din UE, în timp ce Robert Fico, un populist ales în octombrie 2023, a pus sub semnul întrebării suveranitatea Ucrainei şi a făcut apel la un compromis cu Rusia, ameninţând în acelaşi timp să taie ajutorul militar preconizat de UE.

„Dacă eşti membru NATO şi al UE, prin definiţie şi prin natura acestei apartenenţe, trebuie să susţii Ucraina în apărarea sa împotriva atacului rus. Cine nu înţelege acest lucru, şi voi spune deschis acest lucru mâine la Praga, se plasează de facto (...) în afara comunităţilor noastre şi nu poate exista compromis în această privinţă”, a declarat premierul Poloniei în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său canadian Justin Trudeau.

În ceea ce-l priveşte pe Orban, „îi voi spune toate acestea în faţă”, a promis Tusk, exprimându-şi totodată suprinderea în legătură cu recentele declaraţii ale premierului slovac.

„Mâine merg la Praga pentru a testa dacă Grupul de la Visegrad este un format capabil să susţină cu eficacitate toate acţiunile rezonabile ale Uniunii Europene. Nu va fi o întrevedere nici agreabilă, nici simplă”, a spus premierul polonez.

Donald Tusk a mai promis să declare „deschis” la revenirea sa de la Praga „dacă Grupul de la Vișegrad mai are o raţiune de a fi” sau nu. Grupul de la Vișegrad (V4) a fost fondat în 1991 de aceste state din Europa Centrală aflate în plină tranziţie post-comunistă, subliniază AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite