Cehia, prim pas pentru creșterea bugetului de apărare la 2% din PIB

0
Publicat:

 Camera inferioară a parlamentului ceh a adoptat vineri o lege care obligă ca bugetul de stat să prevadă pentru cheltuieli de apărare cel puţin 2% din PIB începând de anul viitor, transmite Reuters.

T-72 din Cehia
Noua lege mai trebuie aprobată de camera parlamentară superioară. Foto: Arhivă

State europene din NATO şi-au accelerat cheltuielile militare după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, dar multe dintre ele nu au atins încă pragul de 2% din PIB fixat de Alianţă, scrie Agerpres.

În bugetul ceh pe 2023, cheltuielile militare sunt planificate la nivelul a 1,52% din PIB.

În noua lege se estimează că, pentru atingerea nivelului de 2%, vor fi necesare 21,5 miliarde de coroane suplimentare (aproape 1 miliard de dolari) în prognoza fiscală a guvernului pentru 2024.

Republica Cehă, membru NATO din 1999, încearcă să îşi consolideze şi modernizeze forţele armate după ani de subfinanţare şi după ce a livrat Ucrainei sute de piese de echipament militar greu în ultimul an.

Republica Cehă a semnat în decembrie un memorandum neconstrângător cu Suedia pentru achiziţia a peste 200 de vehicule de infanterie CV90. De asemenea, Praga se află în negocieri cu Statele Unite pentru a cumpăra 24 de avioane de luptă F-35.

Cu toate acestea, cheltuielile suplimentare pot complica eforturile guvernului de centru-dreapta de a reduce deficitul bugetar cu 70 miliarde de coroane în 2024, de la 295 miliarde de coroane prognozate pentru anul în curs.

Noua lege mai trebuie aprobată de camera parlamentară superioară şi promulgată de preşedintele ţării pentru a intra în vigoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite