Noul președinte al Cehiei, despre singura șansă ca Ucraina să câștige războiul. Ce spune fostul comandant NATO

0
Publicat:

Petr Pavel, actualul președinte al Cehiei și fost comandant NATO, vorbește într-un interviu despre faptul că Ucraina va avea la dispoziție o singură șansă pentru o ofensivă amplă de succes împotriva forțelor ruse.

Petr Pavel, noul președinte al Cehiei
Petr Pavel, noul președinte al Cehiei

Într-un interviu acordat ziarului polonez Reczpospolita, președintele Cehiei, Petr Pavel, spune că ofensiva trupelor ucrainene ar trebui să se întâmple cât mai curând, întrucât singura fereastră de oportunitate pentru acest lucru este în 2023.

 „Oboseala de război nu ține doar de epuizarea resurselor umane și a echipamentelor, distrugerea infrastructurii în Ucraina, ci și de oboseala în țările care acordă ajutor. Multe țări, mulți politicieni se așteaptă la unele progrese în acest an. Cred că Ucraina va avea o singură încercare de a lansa o contraofensivă majoră”, a precizat șeful statului ceh, citat de hotnews.ro.

Fost președintele Comitetului militar al NATO din 2015 până în 2018 și șef al Statului Major General al Forțelor Armate Cehe din 2012 până în 2015, generalul Petr Pavel crede că dacă Ucraina va pune la cale contraofensiva, dar aceasta nu reușește, va fi foarte greu pentru această țară să mai obțină fonduri pentru altă încercare.

Pavel a evitat să spună unde va avea loc ofensiva, pentru a nu oferi indicii trupelor ruse, lăudând totuși Ucraina pentru ceea ce a făcut până acum.

Vrea înfrângerea Rusiei

Susținător ferm al Ucrainei, Petr Pavel vrea ca Rusia să fie îngenunchiată în acest război și să fie trasă la răspundere pentru crimele comise.

 „Sper că noi - mă refer la țările care susțin Ucraina și Ucraina însăși - vom putea duce la înfrângerea Rusiei în Ucraina. Și să facem Rusia atât de mult mai slabă încât nu să nu mai poată începe o agresiune împotriva nimănui. Încă trebuie să fim hotărâți să slăbim regimul rus pentru ca poporul rus să înțeleagă că ceea ce au făcut a fost o greșeală. Și că singurul viitor este dialogul și în cele din urmă cooperarea, nu agresiunea”, a mai subliniat Petr Pavel.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite