Mii de cehi au demonstrat față de guvern şi sărăcie. Critici la adresa NATO

0
Publicat:

Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la o demonstraţie, în Piaţa Wenceslas din Praga, împotriva coaliţiei guvernamentale de centru-dreapta condusă de conservatorul Petr Fiala, potrivit Radio Prague International şi AFP, citate de Agerpres.

Protest în Cehia FOTO Profimedia
Protest în Cehia FOTO Profimedia

„Cehia împotriva sărăciei", așa cum a fost numită manifestaţia, a fost convocată de un partid nou, Pravo Respekt Odbornost (PRO - Dreapta respectă expertiza), condus de Jindrich Rajchl.

„Să se îngrijească în primul rând de interesele cetăţenilor cehi" 

Sărăcirea ţării este pusă de  organizatori îndeosebi pe seama „politicii energetice autodistructive a Uniunii Europene”, pe care guvernul o susţine fără rezerve. De asemenea, ei doresc ca statul să nu mai furnizeze echipamente militare Ucrainei.

Protestatarii au cerut demisia guvernului premierului Petr Fiala, în timp ce Jindrich Rajchl a declarat că doreşte un guvern care „să se îngrijească în primul rând de interesele cetăţenilor cehi".

Participanții la protest au criticat, de asemenea, NATO şi au cerut pace imediată în Ucraina, care se luptă de peste un an împotriva invaziei ruseşti.

Un protestatar cu un megafon a cerut mulţimii să rupă steagul ucrainean atârnat de clădirea Muzeului Naţional, în aceeaşi piaţă, scrie presa cehă.

Opozanţii guvernului lui Petr Fiala spun că acestuia îi pasă mai mult de Ucraina decât de propriul popor.

Apel la unitate, de cealaltă parte

În paralel, opozanţii demonstraţiei s-au adunat în apropierea Muzeului Naţional şi au făcut apel la unitate în Republica Cehă şi la sprijin pentru Ucraina.

Cehăia se confruntă de anul trecut cu niveluri record de inflaţie, în principal din cauza creşterii preţurilor la energie cauzate de războiul din Ucraina. În februarie, rata anuală a inflaţiei în această ţară de 10,5 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO, a ajuns la 16,7%, scrie AFP. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite