Liderii PPE merg la Viena să-l convingă pe cancelarul Austriei să susțină aderarea României la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele PPE și mai mulți euroaleși PNL merg la Viena pentru o reuniune a popularilor europeni, prilej pentru a-l convinge pe cancelarul Austriei să nu se mai opună primirii României în Schengen.

Rareș Bogdan și Manfred Weber, președintele PPE FOTO Fb Rareș Bogdan
Rareș Bogdan și Manfred Weber, președintele PPE FOTO Fb Rareș Bogdan

„La Aeroport, alaturi de Manfred Weber in drum spre Viena. Ultimul Asalt. Ora 17.30 ne vom afla fata in fata cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Ce doriti sa ii transmit cancelarului austriac?”, a scris Rareș Bogdan pe pagina sa Facebook. 

Potrivit informațiilor „Adevărul”, cei doi merg la Viena pentru o reuniune a PPE, care era deja programată, dar care acum va fi prilej principal de a discuta cu cancelarul austriac și să-l convingă să nu se mai opună intrării României în Schengen. 

Un al lider liberal care va fi prezent la discuții este Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și unul dintre PNL-iștii foarte activi pe Dosarul Schengen.

România insistă cu vot pe 8 decembrie

Premierul a subliniat, miercuri, faptul că liderii români vor cere supunerea la vot a aderării României la Schengen în Consiliul JAI de pe 8 decembrie.

„La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. Referitor la Austria, am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, președintele ROmâniei cu cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temere. Nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației ilegale e sensibilă politică în multe state membre și că este nevoie de măsuri pentru a răspunde la acest fenomen, însă blocarea României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, a spus șeful Executivului, miercuri, îniantea deciziei din COREPER. 

Șeful Guvernului a mai explicat că în urma aderării la Schengen, statul român va avea mai multe instrumente pentru combaterea fenomenului migraționist, motivul invocat de Austria  privind opoziția față de extinderea Schengen. „România, după aderare, va avea mai multe instrumente la îndemână, având tot instrumentarul Schengen, pentru a ajuta la controlul acestui fenomen”, a explicat Ciucă. 

Totodată, Nicolae Ciucă a subliniat că „și ceilalți parteneri europeni, Parla European, Comisia Europeană, celelalte state membre” împărtășesc această evaluare pozitivă a României și au evocat-o în discuțiile cu liderii din Austria, Karl Nehammer și Gerhard Karner.

Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv pentru a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele (...) Vom cere să se formuleze prin vot fără nicio întârziere o decizie pentru România. Avem argumente obiective, la fața locului privind pregătirea României pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră este fermă, am dovedit aceste calități”, a mai subliniat Ciucă în cadrul declarațiilor de presă date înainte de decizia COREPER. 

Îndeplinirea condițiilor

Premierul României a amintit că „experții europeni care au venit recent în România au confirmat că îndeplinim toate condițiile necesare și că România merită să fie parte a Spațiului Schengen. Au arătat că asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate, suntem activi în cooperarea polițienească internațională”, arătând că statul nostru a acționat cu „totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre”

„Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului, nu putem menține o stare de neclaritate. Lipsa unei decizii în ceea cce privește un stat membru care nu numai că dorește să intre în SChengen, dar a dovedit că este pregătit. Mâine vom merge la vot. Integrarea României în Spațiul Schengen este obiectivul nostru național”, a conchis șeful Guvernului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite