Avertisment al șefului AIEA: Pentru prima dată în istorie, pe 23 noiembrie, toate centralele nucleare din Ucraina s-au oprit

0
0

Rafael Grossi este convins că „în urmă cu doar câteva luni era imposibil nici măcar să ne imaginăm o astfel de situație fără precedent” și asta stârnește îngrijorări serioase.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Foto: EPA-EFE
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Foto: EPA-EFE

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat joi că, pentru prima dată în istorie, CNE Zaporojie, precum și centralele nucleare Rivne, Hmelnîțki și Ucraina Sud, aflate sub controlul Kievului, au pierdut accesul la rețeaua externă de energie, într-o singură zi. 

În timp ce întreaga lume urmărește îndeaproape situația periculoasă de la cea mai mare centrală nucleară din Europa (CNE Zaporojie), nu trebuie să uităm de restul centralelor nucleare care sunt situate pe teritoriul Ucrainei”, a spus Grossi, subliniind că miercuri, furnizarea de energie din exterior a fost sistată, în același timp, pentru toate centralele nucleare controlate de Kiev, precum și pentru CNE Zaporijie. „Toate au trebuit să se bazeze pe generatoare diesel de urgență pentru a genera electricitatea necesară menținerii siguranței nucleare”, a adăugat el.

Directorul general al AIEA este convins că „în urmă cu doar câteva luni era chiar imposibil să ne imaginăm o astfel de situație fără precedent” și acest lucru inspiră îngrijorări serioase.

Grossi a mai menționat că AIEA avansează în problema creării unei zone de securitate în jurul CNE Zaporijie

Potrivit Ukrenergo, lipsa de energie în sistemul energetic al Ucrainei până joi seară era de 50%, ]n sc[dere pe m[sur[ ce centralele nucleare ale țării câștigă treptat capacitate. 

O parte semnificativă din termocentrale și hidrocentrale funcționează deja< toate centralele nucleare câștigă treptat capacitate. <...> Să ne amintim că centralele nucleare asigurau jumătate din producția de energie electrică a țării. Dar centralele nucleare, după o oprire forțată, reveni încet la modul de funcționare - aceasta este o necesitate tehnologică.<... .> Am pregătit rețeaua de energie pentru includerea în funcționarea centralelor electrice, dar deficitul de energie în sistem este încă de 50%,” se spune în mesajul de pe canalul Telegram al companiei energetice.

Ukrenergo susține că începând cu ora 20:00, producătorii de energie electrică din Ucraina au asigurat aproximativ jumătate din necesarul de consum al țării. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite