Centrala nucleară din Zaporojie, din nou deconectată de la rețeaua electrică din cauza unor bombardamente rusești

0
0

Centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), cea mai mare din Europa, a rămas joi în totalitate fără curent, după ce bombardamentele ruseşti de miercuri au avariat singurele două linii electrice de înaltă tensiune care conectează centrala la reţeaua electrică a Ucrainei, lăsând-o doar cu generatoarele diesel, a declarat joi compania de stat ucraineană Energoatom, potrivit EFE, Reuters şi Unian.

Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia
Centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia

Energoatom, operatorul de stat al centralei nucleare din Ucraina, a anunţat joi într-un comunicat pe contul său de Telegram că centrala, situată pe teritoriul ucrainean, dar aflată în prezent sub control militar rusesc, este deconectată complet de la reţeaua electrică.

„Ieri, 2 noiembrie, cele două linii electrice de înaltă tensiune rămase, care conectează centrala nucleară din Zaporojie la reţeaua electrică ucraineană, au fost avariate în urma bombardamentelor ruseşti. Centrala a rămas fără curent la ora locală 23.04”, a explicat compania.

Energoatom a adăugat că, din motive de siguranţă, cele 20 de generatoare diesel de rezervă de la uzina s-au activat automat.

La ora actuală, alimentarea cu energie a fost optimizată, în funcţiune sunt doar nouă generatoare, întrucât uzina are suficientă energie pentru a satisface cerinţele interne ale centralei, potrivit acesteia.

Reactoarele nr.5 şi 6, care erau operaţionale, sunt în prezent plasate în ceea ce se numeşte „oprire la rece”, în urma bombardamentelor, indică Energoatom.

„Există suficient combustibil diesel pentru a menţine generatoarele de rezervă în decurs de 15 zile, în cazul în care curentul la centrala nucleară din Zaporojie rămâne complet tăiat. Dar începe numărătoarea inversă”, se precizează în comunicatul companiei.

Potrivit Energoatom, „capacitatea Ucrainei de a garanta securitatea centralei din Zaporojie este semnificativ limitată din cauza ocupaţiei ruseşti şi a intruziunii reprezentanţilor Rosatom în gestionarea activităţii uzinei”. Rosatom este corporaţia de stat din Rusia pentru energie nucleară, care a preluat controlul asupra centralei din Zaporojie.

Situaţia de la această centrală nucleară, a treia ca mărime din lume, îngrijorează atât Ucraina, cât şi ţările aliate deoarece se află într-o regiune care a fost anexată de Rusia şi unde se dau lupte grele.

Bombardamente în zona centralei au loc încă de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri