Șeful AIEA consideră situația de la centrala nucleară Zaporojie „fragilă și periculoasă”

0
0

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că situația de la Centrala Nucleară Zaporijie (ZNPP) este „fragilă și periculoasă”. El și-a exprimat această părere într-un interviu acordat agenției de presă italiană Nova.

Șeful AIEA, Rafael Grossi. Foto: EPA-EFE
Șeful AIEA, Rafael Grossi. Foto: EPA-EFE

Întreruperile sursei externe de alimentare și decuplarea apar foarte des, iar acesta este un pericol inacceptabil: o pană de curent poate perturba procesul de răcire, crescând probabilitatea unei topiri a miezului reactorului”, a explicat el. Grossi a amintit că „a cerut să se creeze o zonă de securitate” în jurul ZNPP.

"Suntem implicați într-un proces complex de negociere pentru a realiza acest lucru. Am făcut progrese, deși negocierile sunt încă în desfășurare, iar o decizie finală nu a fost încă luată", a spus șeful AIEA. Potrivit acestuia, este prea devreme pentru a oferi anumite date.

ZNPP este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rusia a preluat controlul pe 28 februarie, în primele zile ale unei operațiuni militare speciale în Ucraina. Centrala nucleară a continuat să funcționeze normal. 

La începutul lunii septembrie, stația a fost vizitată de o misiune a AIEA condusă de Grossi. După ce misiunea a părăsit stația, angajații agenției au rămas pe ea ca observatori. Ulterior, AIEA a publicat un raport care solicita crearea unei zone de siguranță în jurul ZNPP pentru a preveni accidentele din cauza ostilităților. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri