Aleksandr Lukașenko lipsește de la un eveniment important, alimentând zvonurile despre starea sa de sănătate

0
Publicat:

Liderul belarus Aleksandr Lukașenko a lipsit de la o mare sărbătoare de stat, alimentând și mai mult speculațiile privind starea de sănătate. O sursă neoficială a dezvăluit pentru un caal Telegram că liderul belarus ar fi vizitat, sâmbătă seara, un centru medical.

Likansenko, grav bolnav  FOTO EPA EFE
Likansenko, grav bolnav FOTO EPA EFE

Politicianul autocrat, în vârstă de 68 de ani, vorbește de obicei în public la evenimentul anual al Zilei Naționale a Drapelului, Emblemei și Imnului Național. Duminică seara însă, mesajul lui a fost citit de către premier.

Lukașenko a participat, săptămâna trecută, pe 9 mai, la parada de Ziua Victoriei, la Moscova. Însă imediat după eveniment, el a plecat, sărind peste prânzul cu președintele Vladimir Putin. De asemenea, presa locală scrie că Lukașenko părea vizibil obosit, iar mâna sa dreaptă era bandajată.

El a fost văzut ultima dată în public depunând flori în capitala Minsk, în timpul propriilor festivități de Ziua Victoriei din Belarus, pe 9 mai - la câteva ore după ce s-a întors din capitala rusă.

Vizită la un centru medical

Un canal Telegram al opoziției a relatat că Lukașenko a vizitat sâmbătă seara un centru medical prezidențial din afara Minskului - dar această informație nu a fost verificată în mod independent. Totuși, mai multe publicații scriu că la centrUL medical a fost blocat accesuL altor persoane, când coloana oficială a ajuns acolo.

Biroul președintelui Lukașenko nu a făcut până acum niciun comentariu pe această temă.

Adesea descris în Occident ca fiind ultimul dictator al Europei, Lukașenko conduce Belarusul din 1994, suprimând orice disidență.

În 2020 el a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale, care au fost denunțate de opoziție, ca fiind un simulacru, potrivit BBC.

Mii de oameni au fost ulterior arestați și bătuți cu brutalitate de poliția antirevoltă și de agenții serviciilor de securitate KGB în timpul protestelor antiguvernamentale în masă care au zguduit țara.

Cu toate acestea, Lukașenko a reușit să rămână la putere, susținut de Rusia.

Anul trecut el a sprijinit invazia pe scară largă a președintelui Putin în Ucraina, oferind Belarusul ca platformă de lansare pentru ca trupele rusești să treacă în Ucraina și permițând avioanelor de război rusești să efectueze lovituri de pe teritoriul belarus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite