Lukaşenko vrea garanţii că Rusia va apăra Belarusul dacă țara sa va fi atacată

0
Publicat:

Belarusul are nevoie de garanţii că, în eventualitatea unui atac extern, Rusia îl va apăra „ca pe propriul teritoriu”, a declarat luni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia de presă BelTA, potrivit Reuters.

Aleksandr Lukasenko și Vladimir Putin.FOTO EPA-EFE
Aleksandr Lukasenko și Vladimir Putin.FOTO EPA-EFE

Liderul belarus a făcut declaraţia în timpul unei întrevederi cu ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, desfăşurată la Minsk, potrivit Agerpres, care citează sursele amintite.

Țara sa este principalul aliat al Rusiei în campania militară contra Ucrainei și găzduieşte o grupare a armatei ruse alcătuită din circa 9.000 de soldaţi, 170 de tancuri, 200 de blindate şi circa 100 de piese de artilerie.

Probabilitatea ca Rusia să lanseze o altă ofensivă din Belarus

Kievul estimează însă că, în prezent, este puţin probabil ca Rusia să folosească din nou Belarusul drept platformă de lansare a unei ofensive, așa cum s-a întâmplat la începutul invaziei declanşate în februarie 2022, când trupele ruse trimise în Belarus sub pretextul efectuării de exerciţii militare au atacat partea de nord a Ucrainei.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Ucraina a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite