China a desemnat un nou ministru al Apărării. Postul era vacant de la demiterea lui Li Shangfu VIDEO

0
Publicat:

China l-a numit vineri pe Dong Jun în funcţia de ministru al apărării, conform unei decizii a Comitetului permanent al Congresului Naţional al Poporului, parlamentul chinez. Postul era vacant de la demiterea, în octombrie, a predecesorului său Li Shangfu, a cărui ultimă apariţie publică a avut loc la sfârşitul lunii august. Nu a fost oferit niciun motiv pentru înlăturarea sa după doar şapte luni de mandat, transmit AFP şi Reuters.

Numirea noului ministru vine în contextul în care preşedintele Xi Jinping modernizează armata ca parte a eforturilor sale de a face din China o putere mondială dominantă, un obiectiv care a alarmat multe ţări vecine, scrie Agerpres.

Rolul ministrului apărării din China este de a fi imaginea publică a Armatei Populare de Eliberare în relaţiile cu mass-media şi cu alte forţe armate. Spre deosebire de alte ţări, Ministerul Apărării din China este foarte puţin implicat în politica de apărare sau în managementul militar, domenii care intră în atribuţiile Comisiei Militare Centrale, un grup de elită condus de Xi, scrie Reuters

Armata China
Numirea lui Dong Jun ca ministru este o surpriză. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Dong, în vârstă de 62 de ani, a fost cel mai recent şeful Marinei Armatei Populare de Eliberare. Anterior, a fost şef adjunct al Comandamentului de Sud al armatei chineze, a cărui zonă de operaţiuni include Marea Chinei de Sud, unde Beijingul are dispute teritoriale cu ţări vecine.

Legat de fostul ministru, Reuters citează surse care au relatat că acesta a fost investigat pentru corupţie legată de achiziţia şi dezvoltarea de echipamente. Beijingul nu a explicat dispariţia lui Li, dar i-a retras titlul de ministru al apărării şi de consilier de stat în octombrie.

 O surpriză

Un element crucial al funcţiei de ministru al apărării al Chinei este acela de a colabora cu armata Statelor Unite pentru a reduce riscul de conflict în legătură cu Taiwanul şi Marea Chinei de Sud, două puncte fierbinţi care au cunoscut o creştere a conflictelor în ultimii ani.

  Cu toate acestea, în timpul scurtului său mandat de ministru, Li nu s-a întâlnit cu omologul său american - secretarul apărării Lloyd Austin. Ministerul a explicat că Washingtonul va trebui mai întâi să elimine sancţiunile pe care le-a impus lui Li în 2018 din cauza rolului său în achiziţionarea de avioane şi echipamente ruseşti.

Dong nu s-ar confrunta cu o astfel de constrângere, deoarece nu este cunoscut că el s-ar afla sub incidenţa unor sancţiuni americane.

Totuşi, numirea lui ca ministru este o surpriză, scrie AFP. Analiştii se aşteptau ca ministru al apărării să devină Liu Zhenli, un general în vârstă de 59 de ani şi şef al Statului Major Întrunit. Săptămâna trecută, el a purtat discuţii cu omologul său american, generalul Charles Q. Brun Jr., în prima convorbire la nivel înalt din ultimul an între militarii celor două mari puteri ale lumii.

Atunci când preşedintele Joe Biden şi Xi s-au întâlnit luna trecută la San Francisco, ambii lideri au convenit să reia discuţiile militare la nivel înalt, care au fost suspendate în urma vizitei preşedintelui de atunci al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwanul autoguvernat, în august 2022.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite