Xi Jinping continuă epurările la nivel înalt. Ministrul chinez al apărării, demis din toate funcţiile

0
Publicat:

Ministrul chinez al apărării Li Shangfu a fost demis din toate funcţiile sale - atât din cea de ministru, cât şi din cea de consilier de stat - a anunţat marţi televiziunea de stat CCTV. Este a doua destituire a unui lider de rang înalt în trei luni, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Li Shangfu. FOTO Profimedia
Li Shangfu. FOTO Profimedia

Li Shangfu se afla în post din luna martie.

Li Shangfu a dispărut din peisajul public cu două luni în urmă

Postul de televiziune public chinez CCTV nu a făcut publice motivele care au stat la baza demiterii şi nici nu a avansat vreun nume pentru un posibil înlocuitor la Apărare.

Portofoliul Ministerului chinez al Apărării rămâne astfel vacant, în timp ce Beijingul se pregăteşte să găzduiască oficiali străini din domeniul apărării la Forumul Xiangshan de la Beijing, preconizat pentru 29-31 octombrie.

Li Shangfu nu a mai fost văzut din august în public. Reuters a relatat luna trecută că Li era investigat pentru acte de corupţie legate de achiziţia şi dezvoltarea de echipamente militare.â

Qin Gang, revocat din funcţia de consilier de stat

Potrivit CCTV, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului - un for de aproximativ 170 de membri ce se reuneşte regulat pe tot parcursul anului pentru a adopta legi sau a rezolva probeme administrative curente - a votat, de asemenea, pentru revocarea fostului ministru de externe Qin Gang din funcţia de consilier de stat.

Acesta din urmă fusese eliberat din funcţie în iulie, dar el deţinea în continuare înaltul titlu de consilier de stat, conform televiziunii de stat chineze.

Qin Gang. FOTO EPA EFE
Qin Gang. FOTO EPA EFE

Qin Gang fusese numit la conducerea Ministerului Afacerilor Externe la sfârşitul lunii decembrie, înainte de a fi demis câteva luni mai târziu.

Beijingul nu a oferit niciun motiv pentru înlăturarea sa

Motivele demiterii sale nu se cunosc, însă unele media internaţionale au atribuit-o unei relaţii extraconjugale din perioada în care a fost ambasador al Chinei în SUA, notează EFE.

Comitetul l-a numit pe Yin Hejun în funcţia de ministru al ştiinţei şi tehnologiei din China şi pe Lan Foan în funcţia de ministru de finanţe, potrivit agenţiilor de presă citate de Agerpres.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite