Ministrul chinez al Apărării nu s-a prezentat la recepția în cinstea fondării Republicii Populare Chineze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul Xingdao Ribao relatează că predecesorul său în acest post, Wei Fenghe, a fost și el absent de la evenimentul la care a fost prezentă toate conducerea de vârf a țării.

Li Shangfu. Foto: Profimedia
Li Shangfu. Foto: Profimedia

Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, nu s-a prezentat la recepția de gală în onoarea Zilei înființării Republicii Populare Chineze. După cum relatează ziarul Xingdao Ribao , predecesorul său din această postare, Wei Fenghe (2018-2023), a fost și el absent de la eveniment, care a beneficiat de participarea conducerii de vârf a țării.

O recepție de gală în onoarea celei de-a 74-a aniversări de la întemeierea Republicii Populare Chineze a avut loc la Beijing, în Sala Mare a Poporului, pe 28 septembrie. După cum notează ziarul, la acest eveniment sunt invitați anual, foști și actuali membri ai înaltei conduceri de stat, de partid și militare.

În filmările distribuite de China Central Television, puteți vedea pe Chi Haotian, în vârstă de 94 de ani, care a fost ministru al Apărării din 1993 până în 2003, iar din 1995 până în 2003 a fost și vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale a Republicii Populare. În plus, au fost prezenți alți doi foști miniștri - Liang Guangle (2008-2013) și Chang Wanquan (2013-2018), precum și fostul șef de stat major al Armatei Populare de Eliberare (PLA) Chen Bingde (2007-2012).

După cum notează Xingdao Daily, absența ministrului apărării și a predecesorului său în această sărbătoare se poate datora cazurilor de corupție din cadrul Forțelor Strategice de Rachete (PLA). Acuzații în acest caz de corupție sunt comandantul șef al acestui tip de trupe, Li Yuchao, și cei doi adjuncți ai săi - generalul locotenent Zhang Zhenzhong și generalul-maior Liu Guangbin. Pe 28 iulie, South China Morning Post, citând surse, a relatat că cei trei generali au fost reținuți.

La rândul său, Wei Fenghe, înainte de a deveni ministru al Apărării, a fost comandantul șef al Forțelor de Rachete din 2012 până în 2017 (înainte de reforma din 2015, acestea erau numite Corpul II de Artilerie), iar succesorul său ca șef al ministerului apărării, Li Shangfu, din 2016 până în 2017 a fost comandant-șef adjunct al Trupelor de Sprijin Strategic, apoi șef al Direcției de Dezvoltare a Armelor din Districtul Militar Central, care este responsabil pentru achizițiile de arme.

Anterior, Xingdao Ribao a raportat că actualul ministru al Apărării ar putea să-și piardă în curând postul. Potrivit acesteia, noul șef al departamentului ar putea fi șeful Statului Major Comun, Liu Zhenli.

Ultima dată când ministrul apărării a apărut în public a fost pe 29 august, a fost atunci când a vorbit la cel de-al treilea Forum pentru pace și securitate China-Africa de la Beijing. Financial Times, citând surse, a susținut că Li Shangfu ar fi putut fi înlăturat din postul său și este investigat. Reprezentanții oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Apărării al Republicii Populare Chineze au spus că nu știu nimic despre această situație.

Pe 1 octombrie, China sărbătorește Ziua înființării Republicii Populare Chineze. În ajunul acestei principale sărbători naționale, în toată țara au loc evenimente ceremoniale, iar în săptămâna următoare este declarată zi liberă. Anul acesta sărbătorile de sărbătoare durează în perioada 29 septembrie - 6 octombrie. 

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite