Turbulențele din elita chineză ridică întrebări despre conducerea lui Xi Jinping: „Un risc politic absolut extraordinar“

0
Publicat:

La începutul celui de-al treilea mandat, Xi Jinping a stivuit primele rânduri ale Chinei cu o listă de loialiști despre care, probabil, spera că vor netezi căile pentru a-și realiza marea sa viziune pentru China.

Președintele Chinei, Xi Jinping FOTO Shutterstock
Președintele Chinei, Xi Jinping FOTO Shutterstock

Cu toate acestea, la mai puțin de un an, o furtună de turbulențe frământă elita conducătoare aleasă de Xi și ridică semne de întrebare cu privire la deciziile sale, diminuând încrederea internațională în guvernarea sa – într-un moment în care China se confruntă cu probleme economice majore la nivel intern și concurență sporită cu Statele Unite pe scena mondială, notează CNN.

În doar câteva luni, doi membri seniori ai cabinetului chinez, care au servit ca interlocutori cheie ai țării cu lumea, au dispărut. Ministrul Apărării, Li Shangfu, nu a fost văzut în public de trei săptămâni, stârnind speculații că este investigat.

Cu câteva săptămâni mai devreme, ministrul de Externe, Qin Gang, a fost înlăturat dramatic după ce a dispărut din vizorul public, timp de o lună. Absența lor bruscă vine în timp ce Xi încearcă să elimine orice amenințări și vulnerabilități, percepute ca o încercare de a consolida securitatea națională, pe fondul tensiunilor în creștere cu Occidentul.

Atât Li, cât și Qin servesc printre cei cinci consilieri de stat ai Chinei, o poziție superioară în cabinet, care depășește atribuțiile un ministru obișnuit. Li face parte, de asemenea, din Comisia Militară Centrală, un organism puternic condus de președinte, care comandă forțele armate.

Între timp, înlăturarea surprinzătoare a doi generali de top a zguduit Forța de rachete a Armatei de Eliberare a Poporului, o unitate de elită, înființată de Xi Jinping, pentru a moderniza capacitățile de rachete convenționale și nucleare ale Chinei, stârnind îngrijorări cu privire la o epurare mai amplă în armată.

Guvernul chinez, care a devenit și mai opac în timpul conducerii lui Xi, nu a oferit prea multe explicații publice pentru seria de remanieri de personal și nici nu a arătat vreun interes în a clarifica speculațiile inevitabile, care au curs de atunci.

Opacitate și incertitudine

Marți, publicația Wall Street Journal a raportat că, în urma unei investigații a Partidului Comunist, Qin a fost implicat într-o relație extraconjugală în timp ce era trimisul Chinei la Washington, citând persoane familiare cu chestiunea. Ministerul de Externe al Chinei a refuzat să comenteze raportul.

Lipsa de transparență cu privire la soarta a doi miniștri de rang înalt a dat o lovitură imaginii internaționale a Beijingului, care și-a prezentat modelul politic ca fiind mai stabil și mai eficient decât democrațiile occidentale.

Experții spun că incertitudinea tot mai mare în rândul elitei conducătoare a Chinei a scos la iveală vulnerabilitățile sistemului său de partid unic – care au fost amplificate doar de concentrarea puterii personale a lui Xi ,în timpul celui de-al treilea mandat.

Riscuri și provocări

„Ceea ce se întâmplă în China reprezintă un risc politic absolut extraordinar, care provine de la Beijing”, a spus Drew Thompson, cercetător senior la Universitatea Națională din Singapore.

„Riscul politic este atât pentru Xi Jinping, cât și în ceea ce privește relația sa cu subalternii săi aleși cu atenție, în lipsa unor reguli și norme stabilite, care să guverneze comportamentele în sistem”, a mai adăugat acesta.

Ca ministru al Apărării, un rol în mare măsură ceremonial, în sistemul chinez, Li nu comandă forțele de luptă. Dar el este o față importantă a diplomației militare a Chinei pentru lumea exterioară, potrivit lui James Char, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore.

„Dacă Li Shangfu are cu adevărat probleme, Beijingul va fi perceput într-un mod foarte negativ faptul că doi consilieri de stat au fost înlăturați atât de curând în cel de-al treilea mandat al lui Xi Jinping”, a afirmat el.

Provocări economice și geopolitice

China se luptă deja cu o serie de probleme economice – de la șomaj record în rândul tinerilor și creșterea datoriilor publice locale, până la o criză imobiliară în spirală. Incertitudinea tot mai mare din cercul conducător al lui Xi riscă să alimenteze o criză de încredere în cea de-a doua economie din lume, au observat analiștii.

„Cea mai recentă epurare la nivel înalt a lui Xi îi subliniază convingerea că o coeziune ideologică, nu performanța economică sau priceperea militară percepută, sunt pietrele de temelie ale forței unei națiuni, o lecție pe care a învățat-o din prăbușirea Uniunii Sovietice. Înlăturarea lui Li s-ar putea să nu afecteze în mod serios relațiile de stat ale Chinei, dar aproape sigur va întări îngrijorările tot mai mari ale comunității internaționale de afaceri cu privire la excesul de partide și la scăderea transparenței în China”, a spus Craig Singleton.

Control și reformă

Chiar dacă a strâns deja mai multă putere decât orice alt lider chinez în ultimele decenii, Xi încă își dublează o campanie pentru a-și consolida autoritatea în partid și în armată.

„Lipsa încrederii politice între indivizii din sistem este un factor de bază al acestei campanii”, a spus Thompson.

Xi nu este singurul lider chinez care s-a întors împotriva propriului său cerc, după ce a acumulat o putere personală de neegalat. Președintele Mao Zedong, tatăl fondator al Chinei comuniste și cel mai puternic lider înainte de Xi Jinping, a lăsat pe dinafară mulți dintre aliații săi cândva de încredere în Revoluția Culturală.

Char a avertizat că schimbările politice nu sugerează că președintele chinez își pierde puterea.

„Faptul că poate îndepărta pe oricine dorește... spune multe despre gradul de control pe care l-a atins”, a afirmat cercetătorul.

Dar el a remarcat că dispariția lui Li și Qin este un simptom al guvernării centralizate de partid unic din China.

„Până când Xi Jinping va avea curajul să reformeze întregul sistem politic... Sunt foarte sigur că acest tip de epurare se va întâmpla în continuare”, a concluzionat specialistul.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite