Un expert în nutriție dezvăluie cele două suplimente pe care le ia și cele trei la care a renunțat: „Sunt complet lipsite de valoare”
0Dr. Tim Spector, cercetător în nutriție și expert în sănătatea intestinului, a încetat să mai folosească o serie de suplimente extrem de cunoscute. El a explicat de ce nu ia vitamina D, dar ia vitamina B12.
Suplimentele sunt în fiecare magazin alimentar și sunt vândute de vedete pe rețelele sociale. Dr. Tim Spector, un epidemiolog britanic de top, expert în sănătatea intestinală și cofondator al companiei de știință și nutriție ZOE, are un răspuns simplu: nu. După ce a evaluat dovezile, a încetat să mai ia suplimente de vitamina C, vitamina D și Omega-3, potrivit Business Insider.
„Știința nu susține că niciuna dintre acestea funcționează cu siguranță, așa că oamenii își pierd banii”, a spus dr. Tim Spector.
Spector crede că 99,9% din toate suplimente sunt „complet lipsite de valoare”.
„Cu excepția cazului în care aveți o afecțiune medicală, chiar nu aveți nevoie de aceste suplimente. Dovezile arată că avem nevoie doar de cantități mici din aceste substanțe, iar doza suplimentară nu ajută”, explică expertul.
Suplimentele pe care dr. Spector le folosește
Potrivit publicației citate, Spector a continuat să ia două suplimente: vitamina B12 pentru că mănâncă mai ales pe bază de plante și o cupă din noul amestec „Daily 30” de la ZOE pentru a-și suplimenta dieta sănătoasă.
Spector consumă o dietă pe bază de plante, așa că ia un supliment de B12 în majoritatea zilelor. Îl sare una sau două zile pe lună, atunci când mănâncă carne și pește.
„Oamenii care nu mănâncă carne se pot lupta pentru a obține suficientă B12 în alimentația lor, deoarece se găsește mai ales în carne, ouă și lactate, dar avem nevoie de ea pentru a produce ADN și pentru a menține sângele și celulele nervoase sănătoase”, susține medicul.
De asemenea, folosește aditivul alimentar ZOE ca supliment.
Spector folosește și o cupă din noul amestec „Daily 30” de la ZOE pentru a-și suplimenta dieta sănătoasă. „Daily 30 este un amestec minim procesat de alimente integrale, inclusiv opt tipuri de ciuperci, șapte fructe și legume, șase tipuri de semințe, cinci ierburi, trei tipuri de nuci și două leguminoase și cereale integrale. Este menit să fie adăugat la mese pentru a crește diversitatea plantelor pe care oamenii le consumă în fiecare zi”, potrivit Business Insider.
Potrivit specialistului, consumul a 30 de plante pe săptămână este cheia pentru un intestin sănătos, deoarece cu cât dieta unei persoane este mai diversă, cu atât este mai bună sănătatea intestinală.
Cifra 30 provine dintr-un studiu din 2018 numit The American Gut Project, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego.
Probele de la peste 11.000 de participanți au arătat că cei care au mâncat mai mult de 30 de plante pe săptămână au microbiom intestinal mult mai divers decât cei care au mâncat mai puțin de 10.