Cei mai buni trei carbohidrați care reglează glicemia și greutatea corporală. Cartofii dulci se află pe listă
0Potrivit medicilor nutriționiști, unii carbohidrați, în special cei bogați în fibre și cu un indice glicemic scăzut, pot ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge și la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
Dr. Kubanych Takyrbashev, specialist în nutriție, a dezvăluit pentru shefinds, care sunt cei trei carbohidrați pe care ar trebui să îi includeți în dietă pentru o mai bună reglare a glicemiei și pentru gestionarea greutății..
1. Cartofi dulci
Cartofii dulci au un indice glicemic relativ scăzut în comparație cu alți carbohidrați. Acest lucru înseamnă că ei determină o creștere mai lentă și mai treptată a nivelului de zahăr din sânge, ajutând la menținerea unor niveluri stabile de glucoză și reducând riscul de vârfuri de insulină.
„Cartofii dulci oferă o alternativă nutritivă la cartofii albi datorită indicelui lor glicemic mai scăzut, care ajută la prevenirea vârfurilor rapide ale nivelului de glucoză din sânge. Carbohidrații lor complecși și conținutul de fibre favorizează eliberarea susținută de energie și sănătatea digestivă. Sunt bogați în vitaminele A și C, potasiu și antioxidanți, ajutând la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge și promovând energia durabilă pe tot parcursul zilei”, spune dr. Takyrbashev.
2. Semințe de chia
Acizii grași Omega-3 din semințele de chia pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină, care ajută la reglarea mai eficientă a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate ajuta la un control mai bun al glicemiei.
Potrivit medicului nutriționist, semințele de chia absorb o cantitate semnificativă de apă și se extind în stomac, creând o substanță asemănătoare gelului. Această expansiune sporește senzația de sațietate și reduce aportul caloric general, facilitând controlul greutății
3. Leguminoasele
Leguminoasele, cum ar fi fasolea, lintea și năutul, sunt foarte eficiente pentru reglarea glicemiei și gestionarea greutății datorită profilului lor nutrițional impresionant. Bogate în fibre dietetice, leguminoasele încetinesc digestia și absorbția carbohidraților, ceea ce ajută la prevenirea creșterii nivelului de zahăr din sânge.
Dr. Takyrbashev spune că „fasolea, lintea și năutul sunt surse excelente de carbohidrați și fibre”.
„Leguminoasele sunt bogate în fibre dietetice, atât solubile, cât și insolubile. Fibrele joacă un rol crucial în încetinirea digestiei și absorbției carbohidraților. Fibrele solubile formează o substanță gelatinoasă în tractul digestiv, prinzând zaharurile și încetinind absorbția lor în fluxul sanguin”, a explicat dr. Kubanych Takyrbashev.