Somnul prea mult sau prea puţin predispune la obezitate. Care sunt persoanele la risc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somnul prea mult adaugă kilograme în plus persoanelor predispuse la a avea o greutate mai mare
Somnul prea mult adaugă kilograme în plus persoanelor predispuse la a avea o greutate mai mare

Odihna prea multă sau prea puţină poate creşte probabilitatea de a ajunge obezi, arată un nou studiu. Cercetarea sugerează că somnul este un alt factor important în menţinerea greutăţii, alături de dietă şi activitate fizică.

Efectul a fost depistat indiferent de dietă, starea de sănătate sau determinări socio-demografice, potrivit bbc.com. care citează un studiu al Universităţii din Glasgow.

Cercetătorii au căutat să afle şi efectele pe care le au somnul a cărui durată e mai mică de 7 ore pe nopate, precum şi acela mai mare de 9 ore, alături de siesta de după-amiază.

Ei au descoperit că pentru persoanele predispuse la obezitate, atât somnul diminuat, cât şi cel prelungit creşte acest risc de a căpăta în plus kilograme nedorite, comparativ cu persoanele care au o durată a somnului normală – între 7 şi 9 ore pe noapte. Somnul prelungit adaugă 4 kilograme la greutate, iar cel redus ca durată – 2 kilograme. Efectul negativ s-a menţinut indiferent de ceea ce subiecţii au mâncat, problemel de sănătate sau alţi factori socio-demografici, potrivit aceleiaşi surse.

Studiul a luat în calcul datele a 120.000 de participanţi şi a nu a arătat nicio legătură evidentă între durata somnului şi greutatea corporală la persoanele cu un risc genetic scăzut de a deveni obeze.

Dr. Jason Gill, de la Institutul de Studii Cardiovasculare, a declarat că: „Datele studiului arată că pentru persoanele cu risc mare de obezitate somnul prea mult sau prea puţin, ca şi siestea de după-amiază, pare să aibă o influenţă importantă asupra greutăţii“.

„Aceste persoane trebuie să ia aminte mai bine la ce stil de viaţă duc şi să încerce să menţină o greutate corporală sănătoasă“, a adăugat coautorul studiului, dr. Carlos Celis.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite