Somnul insuficient, inamicul cuplurilor: cine doarme mai puţin înşală mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre nenumăratele beneficii ale celor opt ore de somn pe noapte, oamenii de ştiinţă americani au descoperit unul în plus: dacă dormim suficient ne putem controla mai bine instinctele şi astfel putem evita neplăcerile atât în cuplu, cât şi la serviciu.


„Fiecare dintre noi are în el câte puţin din Dr. Jekyll şi din Mr. Hyde (n. r. – romanul lui Robert Louis Stevenson, în care un medic , Dr. Jekyll, bea o poţiune care scoate ce e mai rău în el: un monstru fără conştiinţă – Mr. Hyde)“, spune Christopher M. Barnes, profesor de management la Facultatea de Business Foster, din cadrul Universităţii Washington, într-un articol pe care îl semnează în Harvard Business Review. Christopher Barnes este preocupat de impactul oboselii asupra capacităţilor mentale şi a lucrat pentru departamentul de Combatere a Oboselii din cadrul Laboratorului de Cercetare al Forţelor Aeriene americane.

Aşa cum sugerează analogia cu Dr. Jekyll şi cu Mr. Hyde, capacitatea de autocontrol variază de-a lungul timpului pentru fiecare dintre noi. Zona din creier responsabilă cu autocontrolul este cortexul prefrontal şi, pentru a funcţiona optim, foloseşte pe post de combustibil glucoza din fluxul sangvin. Aşadar, capacitatea de autocontrol depinde într-o foarte mare măsură de nivelul de glucoză din creier, potrivit profesorului Barnes. Atunci când combustibilul se reduce, autocontrolul scade şi el, iar când capacitatea de autocontrol este scăzută, suntem mai predispuşi să cădem în ispite de orice fel.

Somnul insuficient scade nivelul glucozei din creier

O cercetare recentă face legătura între această teorie şi lipsa de somn. Mai precis, specialiştii spun că persoanele care nu se odihnesc suficient noaptea prezintă un nivel redus al glucozei în cortexul prefrontal, exact cel responsabil de autocontrol. Barnes şi colegii lui au pornit de la aceste rezultate şi au realizat propria cercetare, care le-a confirmat că lipsa somnului împinge la comportamente imorale.

Chiar şi pierderile mici de somn pot fi responsabile pentru scăpările de tipul înşelării partenerului sau micilor scăpări lipsite de etică de la serviciu (asumarea creditului pentru munca altuia, minciunile privind îndeplinirea unor sarcini etc.), spune Christopher Barnes. De exemplu, într-unul dintre studii, echipa profesorului Barnes a constatat modificări de comportament după o reducere cu numai 22 de minute a somnului

Somnul insuficient duce la probleme de cuplu | Infographics

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite