Riscurile pentru sănătate ale unuia dintre cei mai populari îndulcitori artificiali: cheaguri de sânge, infarct și AVC
0Folosiți pe scară largă ca alternative la zahăr, grație conținutului caloric redus, îndulcitorii artificiali au fost legați de o serie de probleme de sănătate. Cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la eritritol, unul dintre cei mai populari înlocuitori ai zahărului, semnalând riscuri care includ cheaguri de sânge și AVC.
Un nou studiu realizat de Cleveland Clinic - SUA sugerează că eritritolul, înlocuitorul zahărului, crește riscul de probleme cardiovasculare, potrivit Yahoo Life, care arată ce spun experții despre aceste descoperiri.
Ce este eritritolul
Eritritolul este un alcool din zahăr, un tip de carbohidrat cu doar 0,24 calorii pe gram (în comparație cu cele 4 calorii pe gram ale zahărului de masă) și este o alegere populară în fabricarea unor produse slab calorice.
Nutriționista și dieteticiana Michelle Routhenstein, spune pentru Yahoo Life, că atunci când eritritolul este consumat în produsele alimentare, a este absorbit în sânge și ulterior excretat prin urină, având un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge.
Ce arată recentul studiu despre eritritol
Publicat în revista „Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology”, studiul Cleveland Clinic sugerează că eritritolul poate fi legat de probleme cardiovasculare.
Studiul a fost făcut pe un eșantion mic, de 20 de adulți sănătoși și a constatat că ingerarea de eritritol a făcut ca trombocitele subiecților lor să fie mai hiper-reactive, ceea ce poate crește riscul formării cheagurilor de sânge. La rândul lor, aceste cheaguri pot duce la afecțiuni grave, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Acest efect nu a fost observat atunci când participanții au ingerat glucoză (zahăr).
Dr. Stanley Hazen, autorul studiului și președinte al Departamentului de științe cardiovasculare și metabolice din cadrul Institutului de Cercetare Lerner al Cleveland Clinic, a declarat pentru Yahoo Life că această cercetarea urmează unor alte studii care au asociat nivelurile ridicate de eritritol cu un risc de atac de cord și accident vascular cerebral, chiar și în rândul celor fără boli de inimă cunoscute.
„Dacă persoana iubită are în special boli de inimă, vă recomand cu tărie să o sfătuiți să evite eritritolul, xilitolul și alți alcooli de zahăr", spune Hazen.
Cine ar trebui să fie prudent cu privire la acest tip de îndulcitor. Opiniile experților
Dar, pentru că acest studiu a avut doar 20 de participanți, este posibil ca rezultatele să nu se mențină în cazul unui eșantion mai mare de populație, spune, pentru Yahoo Life, Jamie Alan, profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Universitatea de Stat din Michigan.
Specialista este de acord că, deși activitatea trombocitelor nu este singurul factor de risc pentru formarea cheagurilor de sânge, există motive pentru care eritritolul ar trebui evitat, mai ales dacă aveți deja factori de risc pentru formarea cheagurilor de sânge.
În această categorie intră persoanele care iau contraceptive orale cu estrogen, cele care au fibrilație atrială, fumătorii și cei cu risc crescut de accident vascular cerebral (cum ar fi hipertensiunea arterială, dar nu se limitează la aceste categorii.
„Cheagurile și accidentele vasculare cerebrale sunt evenimente care schimbă viața și, prin urmare, cred că este adecvat ca persoanele care sunt expuse riscului să înceapă să fie foarte prudente atunci când [consumă] acest tip de îndulcitor", spune Jamie Alan.
Și alți îndulcitori prezintă riscuri similare
Eritritolul nu este însă singurul îndulcitor artificial care a fost legat de creșterea riscului cardiovascular, ceea ce, spune ea, poate fi un indiciu că toți alcoolii de zahăr ar trebui evitați de persoanele cu risc ridicat de coagulare, spune, pentru Yahoo Lif, Dr. Joyce Oen-Hsiao, cardiolog la Yale Medicine.
Xilitolul a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit unor cercetări recente.
„Pare să fie un risc al clasei de îndulcitori, mai degrabă decât unul specific", spune specialista, care recomandă limitarea consumului de îndulcitori artificiali ori de câte ori este posibil.
Jamie Alan spune că e nevoie de mai multe studii privind îndulcitorii artificiali și înlocuitorii zahărului în ansamblu. Riscurile imediate ale îndulcitorilor artificiali din afara familiei alcoolului de zahăr, cum ar fi aspartamul, pot include tulburări gastrointestinale, spune ea.
Nutriționista și dieteticiana Michelle Routhenstein, spune, pentru Yahoo Life, că, în cazul îndulcitorilor precum aspartamul, unele studii au ridicat semne de întrebare cu privire la o legătură cu cancerul.
Totuși, majoritatea cercetărilor, inclusiv revizuirile efectuate de Food and Drug Administration și de alte agenții de sănătate, nu au găsit „dovezi concludente care să susțină acest risc la niveluri de consum tipice", spune ea.
Jamie Alan precizează că îngrijorările legate de îndulcitorii artificiali n-ar trebui să îi panicheze pe cei care s-au bucurat în trecut de dulciuri cu eritritol, dar spune că „dacă prezentați riscul ca cheagurile să fie o problemă pentru dumneavoastră, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a avea o conversație pe această temă".