Programul de lucru în schimburi îmbătrâneşte creierul cu şase ani în plus la fiecare zece munciţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece ani de muncă în schimburi înseamnă o deteriorare cognitivă de 16,5 ani, deoarece persoanele cu un program de muncă neregulat riscă să aibă probleme de memorie şi de procesare a informaţiilor.  potrivit unui studiu citat de „The Guardian”.

Munca în afara unui program regulat, aşa cum este cazul muncii în ture, timp de un deceniu sau mai mult, poate afecta „cronic” activitatea creierului şi poate avea efecte adverse asupra sănătăţii. Astfel, programul în schimburi poate afecta considerabil abilitatea persoanelor de a gândi şi de ţine minte lucruri. Cel puţin zece ani de muncă în astfel de condiţii duce la „îmbătrânirea” creierului cu încă şase ani şi jumătate, reiese dintr-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Toulouse şi Swansea.

Studiul a fost realizat pe 3.000 de persoane din sud-vestul Franţei, voluntari care au fost examinaţi în anii 1996, 2001 şi 2006. Cei care au lucrat după un program neobişnuit au obţinut punctaje mai slabe la testele de memorie şi la cele privind viteza de procesare a informaţiilor decât persoanele care au lucrat în intervale normale de timp.

„Programul de lucru în ture alternative afectează capacitatea cognitivă şi se poate dovedi periculos atât pentru indivizii în cauză, cât şi pentru societate”, a afirmat spune coordonatorul studiului, profesorul Jean-Claude Marquie, citat de publicaţia britanică.

Un alt membru al echipei care a realizat studiul, Philip Tucker, a susţinut că turele de noapte sunt cele care ar trebui să fie evitate, dar dacă trebuie neapărat realizate, devin „un rău necesar”, potrivit BBC.

Cercetarea echipei formate din specialiştii de la cele două universităţi este una dintre cele mai recente care leagă lucratul în intervale neregulate de timp de probleme cu sănătatea.

Studii anterioare au susţinut existenţa unor corelaţii între acest mod de lucru şi îmbolnăvirea de cancer sau suferirea unui infarct miocardic, a unui accident vascular cerebral, a unor ulcere sau a unor boli metabolice cum ar fi diabetul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite