Creierul ne dă de gol: activitatea cerebrală în timp ce vedem imagini dezgustătoare indică înclinaţiile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce ar putea spune viermii despre viziunile noastre politice? Mul mai mult decât ne-am putea imagina. Potrivit unui nou studiu, felul în care creierul nostru reacţionează atunci când vedem imagini desgustătoare relevă cu o acurateţe destul de mare pe ce parte a eşichierului politic tindem să ne poziţionăm.

Un recent studiu american sugerează că reacţia pe care o are creierul atunci când privim imagini cu viermi, animalele mutilate sau mizerie în chiuvetă oferă indicii semnificative despre convingerile noastre politice liberale sau conservatoare, informează publicaţia „Huffington Post“. 

„În mod remarcabil, am constatat că răspunsul creierului la o singură imagine dezgustătoare a fost suficient pentru a prezice apartenţa politică a unui individ la o ideologie sau alta“, a precizat Read Montague, un profesor de psihologie la Institutul de Cercetare Virginia Tech Carilion, cel care a condus studiul.

În cadrul acestui studiu, 83 de bărbaţi şi femei au fost rugate să pivească o înşiruire de imagini în timp ce li se scana activitatea cerebrală cu ajutorul unui aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN). Seria de poze a inclus imaginile dezgustătoare descrise mai sus, dar şi fotografii cu bebeluşi şi peisaje plăcute.

După aceea, participanţii au fost rugaţi să evalueze modul în care i-a influenţat fiecare fotografie, menţionând ce reacţie le-a stârnit. De asemenea, eu au mai completat un chestionar privind convingerile politice, care cuprindea întrebări despre atitudinea lor faţă de biserică şi rugăciune, şcoală, controlul armelor, imigraţie şi căsătoria între persoanele gay.

Autorii studiului spun că nu a existat o diferenţă semnificativă între modul în care au evaluat fotografiile cei cu viziune liberală şi felul în care au făcut acest lucru subiecţii cu viziune conservatoare. Diferenţele între cele două grupuri au fost remarcate la scanarea cerebrală. Cercetătorii au observat un tipar dinstinct al activităţii cerebarel în zonele responsabile cu recunoaşterea dezgustului, reglarea emoţională, atenţia şi chiar şi memoria, fără a da însă detalii clare despre modul în care reacţionează unii sau alţii.

Diferenţele au fost atât de pronunţate, încât cercetătorii au afirmat că rezultatele unei simple scanări cerebrale le-ar permite să prezică orientarea politică a oricărei persoane cu o precizie de 95%.

Cercetătorii cred că aceste diferenţe de reacţie la imagini dezgustătoare sunt susceptibile a fi „întipărite“ în creierele noastre – sunt moştenite de la părinţii noştri. Ei susţin că genele ar putea afecta opiniile noastre politice similar modului în care acestea ne determină înălţimea.

Genetica predetermină înălţimea, dar nu în totalitate. Nutriţia, somnul sau foamea – toate pot modifcă talia cuiva. Dar copiii persoanelor înalte tind fie înalţi. Acesta e un fel de punct de plecare“, a explicat Montague.

În opinia sa, acceptarea faptului că avem creierele construite pentru a avea diferite opinii politice ar putea ajuta la diminuarea tensiunilor politice.

Dacă vom începe să înţelegem că unele reacţii automate la problemele politice pot fi pur şi simplu doar nişte reacţii, atunci am putea reduce temperatura în actualul cazan al discursului politic“, a subliniat acesta.

Studiul va fi publicat în ediţia viitoare a revistei „Current Biology“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite