Potasiul ajută şi inima, şi creierul. Ce alimente sunt bogate în acest mineral

0
0
Citricele sunt o sursă bogată de potasiu şi vitamina C
Citricele sunt o sursă bogată de potasiu şi vitamina C

Funcţiile nervoase şi musculare sunt afectate atunci când potasiul şi sodiul din corp sunt în dezechilibru. Alimentele bogate în potasiu sunt, în general, considerate sănătoase.

Împreună cu sodiul, potasiul acţionează pentru a regla echilibrul hidric al corpului şi normalizarea ritmului cardiac. Potasiul funcţionează în interiorul celulelor, iar sodiul în afara acestora. Atunci când echilibru sodiu-potasiu este tulburat, funcţiile nervoase şi cele musculare au de suferit.

Nivelul scăzut de zahăr în sânge – hipoglicemia – duce la pierderi de potasiu, la fel şi posturile lungi şi diareea severă, potrivit doctorului farmacolog Earl Mindell.

Se consideră că 1.600 – 2.000 de miligrame de potasiu pe zi este aportul optim al acestui mineral pentru un adult sănătos.

Potasiul ajută gândirea limpede prin trimiterea de oxigen către creier şi reduce riscul de boli cardiovasculare. Totodată, ajută corpul să scape de deşeuri şi tratează alergiile.

Creşterea consumului de potasiu concomitent cu reducerea aportului de sodiu alimentar poate ajuta la diminuarea incidenţei bolilor cardiovasculare.

Excesul de potasiu este în mod normal eliminat de rinichi. Persoanele care au insuficienţă renală nu ar trebui să mănânce alimente bogate în potasiu sau să ia suplimente.

De unde luăm potasiul

Cele mai bune surse de potasiu sunt anumite fructe şi legume. Fructele conservate conţin mai puţin potasiu comparativ cu cele proaspete . De asemenea, coacăzele, merele, perele şi cireşele conţin mai puţin de jumătate din cantitatea de potasiu care se poate găsi în portocale, banane şi grapefruit.

Alte fructe cu conţinut mare de potasiu sunt: kiwi, mango, caise, portocale, nectarine, papaya, rodii, prune. Fructele uscate conţin cantităţi mari de potasiu.

Legumele sunt alimentele cu cel mai mare conţinut de potasiu în raport cu caloriile oferite. Printre legumele cu mult potasiu se numără fasolea, mazărea, lintea uscată, varza, spanacul, broccoli, cartofii, ciupercile şi roşiile. Legumele cu ceva mai puţin potasiu sunt fasolea şi mazărea verzi, varza, morcovii, castraveţii, conopida, vinetele, ceapa, ridichile.

Modul de prepapare a legumelor produce diferenţe mari în conţinutul de potasiu. Astfel, procedeul dublei fierberi – prima apă de fierbere se aruncă după două-trei clocote, după 10 minute aproximativ – reduce considerabil potasiul din majoritatea legumelor, pe de altă parte anumite proceduri pot creşte aportul. Astfel, o jumătate de cană de roşii feliate conţine aproximativ 190 de miligrame de potasiu, pe când aceeaşi cantitate de roşii poate conţine peste 380 de miligrame. Cartofii fierţi în coajă  au un conţinut dublu de potasiu, comparativ cu cei curăţaţi înainte de fierbere.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite