Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi scad riscul de infarct în şase săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi dovezi impresionante în ceea ce priveşte beneficiile consumului regulat de ulei de măsline. O cerecetare recentă arătă că riscul de infarct poate fi redus semnificativ în doar şase săptămâni dacă se consumă patru linguriţe de ulei de măsline pe zi.

Includerea uleiului de măsline, un ingredient cheie al dietei  mediteranene, în alimentaţia zilinică aduce beneficii însemnate sănătăţii inimii, prin îmbunătăţirea unor indicatori chimici asociaţi bolilor arterelor coronariene, o cauză frecventă de infract, informează dailymail.co.uk.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow şi Lisabona au adăugat, zilnic, în dieta a 69 de femei şi bărbaţi sănătoşi câte 20 de mililitri de ulei de măsline, ceea ce reprezentă aproximativ patru linguriţe - cantitatea obişnuită dintr-o salată.

Voluntraii au fost împărţiţi în două grupe. Unii au consumat ulei de măsline bogat în compuşi fenolici, iar alţii ulei sărăc în acest tip de compuşi, pe o perioadă de şase săptămâni.

Fenolii sunt compuşi care se gâsesc în mod natural în plante, inclusiv în măsline, şi sunt consideraţi a fi responsabili pentru efectele protectoare ale uleiului de măsline.

Echipa de cercetare a folosit o nouă tehnologie de diagnosticare prin examinarea probelor de urină pentru o serie de peptide, substanţe produse în urma descompunerii proteinelor, identificate deja ca biomarkeri ai bolilor coronariene.

Noua tenhică de analizare, numită proteomica, permite detectarea variaţiilor foarte mici ale nivelurilor  anumitor proteine, care sugerează semnele timpurii ale bolii, înainte de apariţia simptomelor.

Rezultatele au arătat că ambele grupuri şi-au îmbunătăţit simţitor indicatorii asociaţi bolilor coronariene.

Evaluarea s-a bazat pe un sistem de notare a sănătăţii inimii de la 1, care înseamnă un caz clar de boală coronariană, până la – 1, care defineşte o inimă sănătoasă.

Astfel, grupul care a consumat ueli de măsline cu un conţinut scăzut de fenoli a înregistrat o scădere a scorului de la – 0.5 la – 0.8, în timp ce grupul care a consumat ulei de măsline cu un conţinut mare fenoli a relevat o reducere de la – 0.6 la – 0.8.

Ce am descoperit a fost că, indiferent de conţinutul fenolic al uleiului, a existat un efect pozitiv în ceea ce priveşte riscul de instalare a bolilor coronariene“, a precizat dr. Emilie Combet de la Şcoala de Medicină de la Universitatea din Glasgow.

Modficările detectate sunt foarte importante, având în vedere că alţi indicatori convenţionali ai bolilor de inimă, cum ar fi nivelul colesterolului, au rămas neafectate, subliniază autorii studiului.

Acesta este motivul pentru care e atât de dificil să convingem oamenii să-şi schimbe dieta. Ei nu pot vedea efectele. Noi am arătat pentru prima dată cum proteomica poate fi folosită cu succes pentru a măsura efectul alimentelor asupra sănătăţii după numai şase săptămâni“, a adăugat dr. Bill Mullen de la Institutul pentru Ştiinţe Medicale şi Cardiovasculare.

Uleiul de măsline conţine grăsimi omega-6, o formă de grăsimi polinesaturate sănătoase, care blochează răspunsul organismului la inflamaţii în cazul unor afecţiuni cronice cum ar fi bolile de inimă şi artrita. De asemenea, ajută la scăderea tensiunii şi la menţinerea unui echilibru al colesterolului.

Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite