Dieta mediteraneană, cea mai eficientă metodă pentru combaterea obezităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dieta mediteraneană este de trei ori mai eficientă în reducerea riscului de deces după un infarct decât unele medicamentele Foto Arhiva Adevărul
Dieta mediteraneană este de trei ori mai eficientă în reducerea riscului de deces după un infarct decât unele medicamentele Foto Arhiva Adevărul

Dieta mediteraneană este mai eficientă în ceea ce priveşte controlul epidemiei de obezitate decât monitorizarea caloriilor zilnice, deoarece reduce mai repede riscul de infarct şi de accident vascular cerebral, relevă un recent studiu britanic.

Dieta mediteraneeană se prezintă ca fiind mai eficientă decât dietele sărace în grăsimi în ceea ce priveşte menţinerea pe termen lung a unei greutăţi corporale optime, anunţă autoritii studiului publicat Postgraduate Medical Journal (PMJ), potrivit Mediafax.

Afirmaţia este făcută în contextul în care medicii din National Health Service (NHS) din Marea Britanie recomandă monitorizarea cuantumului caloric zilnic ca metodă de menţinere a greutăţii corporale. Luna trecută, reprezentanţii NHS au declarat că în această ţară este nevoie de o acţiune urgentă pentru a controla obezitatea şi problemele medicale asociate acesteia.

Studiul publicat în PMJ pune sub semnul întrebării recomandarea formulată de NHS în privinţa monitorizării cuantumului zilnic de calorii, spunând că aceasta nu este cea mai bună abordare contra obezităţii, dar precizând că dietele severe sunt dăunătoare.

De asemenea, semnatarii studiului critică industria specializată în medicamente pentru slăbit, afirmând că aceasta se concentrează pe restricţia calorică, în loc să promoveze „o nutriţie sănătoasă“.

În schimb, specialiştii promovează dieta mediteraneană, care include fructe, legume, nuci, seminţe, cereale integrale, ulei de măsline şi carne de peşte, pe motiv că aceste alimente reduc foarte repede riscul de infarct şi accident vascular cerebral.

Inspirată din bucătăriile tradiţionale ale unor ţări precum Grecia, Spania şi Italia, dieta mediteraneeană este de mulţi ani asociată cu starea de sănătate bună şi cu sănătatea inimii.

Autorii studiului spun că adoptarea dietei mediteranene după un infarct este de aproape trei ori mai eficientă în privinţa riscului de deces în comparaţie cu administrarea de statine, medicamente care au rolul de a reduce concentraţiile de colesterol.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite