Metoda cu care nu dai greș când alegi un pepene: „Este mai dulce”. Cât de mult contează forma

0
Publicat:

Una dintre cele mai populare metode de a verifica dacă un pepene este copt este testul sunetului. Când bați în coajă trebuie să se audă un fel de ecou. Dr. Mihaela Bilic ne învață cum să nu dăm greș și la ce trebuie să fim atenți pentru a-l alege pe cel mai bun.

Testul sunetului ne arată dacă pepenele este copt FOTO Adevărul
Testul sunetului ne arată dacă pepenele este copt FOTO Adevărul

Nutriționistul explică pe pagina sa de socializare la ce trebuie să fim atenți pentru a găsi cel mai bun pepene.

Indiferent că este roșu sau galben, pepenele este fructul verii, un desert delicios de sezon, cu condiția să fie rece și bine copt

Multă lume spune că trebuie să te uiți la “buric”, acea areolă de la bază: cu cât este mai mare, cu atât pepenele este mai bun. Se pare că acest criteriu nu influențează direct maturitatea fructului, mai degrabă variază în funcție de soi. Ce trebuie analizat cu atenție este codița sau pedunculul: dacă este subțire, atrofiat și ușor uscat înseamnă că pepenele a fost cules la maturitate. Apoi pepenele trebuie să fie cât mai greu posibil, iar când îl ciocănim să sune a gol, cu un pic de ecou, asta înseamnă că este copt”, arată nutriționistul.

Forma contează și ea: dacă este oval este mai plin de apă, dacă este rotund este mai dulce. Nu nu ultimul rând, fiți atenți la amprenta solului, zona în care pepenele a fost în contact cu pământul și nu a fost expusă la soare: cu cât culoarea ei este mai galbenă spre portocaliu, înseamnă că fructul a avut timp să crească și să se coacă. Pentru pepenele galben folosiți-vă și mirosul: cu cât este mai parfumat, cu atât e mai dulce”, spune medicul.

Ce conține 

Pepenele are un conţinut scăzut de calorii (100 g de produs furnizează aproximativ 34 de calorii), dar, în acelaşi timp, este foarte săţios, fiind bogat în fibre. Pepenele conţine vitamina A, C, D, E, B6 şi B12 și este bogat în minerale precum fier, calciu, magneziu sau fosfor. Consumul de pepene aduce beneficii sănătăţii. O cură de pepene este o soluţie pentru detoxifierea organismului, la îndemâna oricui, însă trebuie evitat consumul în exces.

Zemosul pepene roşu are proprietăţi diuretice, însă nu doar atât. Datorită conţinutului de potasiu, pepenele roşu ne protejează împotriva formării  pietrelor la rinichi. În cazul persoanelor care au deja pietre la rinichi pepenele contribuie la diminuarea acestora. Consumul de pepene roşu reduce concentraţia de acid uric din sânge, spun specialiștii.

Consumul de pepene mai ajută şi la protejarea vaselor de sânge, împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali. Consumul de pepene este benefic, de asemenea, pentru constipaţie, artrită sau gută.  

Galben sau roșu?

Din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este mai recomandat decât cel roşu. Asta deoarece conţine:

- 7.7% mai multe proteine/100 g decât cel roşu

- 20% mai mult magneziu/100 g

- 28.57% mai mult calciu/100 g

- 2.25X mai multe fibre/100 g

- 44.35% mai puţină fructoză/ 100 g.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite