Câtă cafea putem bea zilnic fără a ne pune în pericol. Medic: „O să fiți surprinși, hidratează mai bine decât apa“

0
Publicat:

Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid care stimulează sistemul nervos și cardiovascular. Metodele de preparare influențează însă concentrația de teină/cafeină din ceai sau cafea, atrage atenția un medic.

Băută moderat, cafeaua aduce beneficii FOTO Shutterstock
Băută moderat, cafeaua aduce beneficii FOTO Shutterstock

Pe pagina sa de socializare, dr. Mihaela Bilic spune câtă cafeină putem consuma zilnic. Băută moderat, 2-3 cești pe zi, cafeaua aduce beneficii organismului.

"Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul. În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore. Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină:

un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina)

cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit. Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg", arată dr. Mihaela Bilic.

Formula simplă de calcul

De asemenea, este important de știut câtî cafea putem bea zilnic, fără a ne fi afectată sănătătea. Nutriționistul spune că există o formulă simplă prin care putem afla acest lucru.

"Câtă cafeină putem consuma zilnic? Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg…greu de atins

Formulă de calcul: greutatea X 6=doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300 mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg. O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea  Cafea cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa", spune medicul.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite