Femeile plinuţe au un risc major de cancer uterin. Dieta, sportul şi cafeaua ar putea fi de ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excesul ponderal după 50 de ani este factor de risc important pentru cancerul uterin FOTO Shutterstock
Excesul ponderal după 50 de ani este factor de risc important pentru cancerul uterin FOTO Shutterstock

Aproape jumătate din cazurile de cancer uterin sau endometrial ar putea fi prevenite dacă femeile s-ar menţine în formă prin exerciţii fizice, dietă echilibrată şi limitând consumul de cafea, arată un studiu britanic.

Dacă la începutul secolului al XX-lea cancerul genital feminin a fost dominat de tumorile la nivelul colului uterin, boala malignă a endometrului, cu o incidenţă în continuă creştere în ultimele decenii, tinde să devină cea mai frecventă formă de cancer al tractului genital feminin. În România, cancerul de endometru se menţine pe locul al doilea, după cancerul de col uterin şi reprezintă a treia cauză de deces prin cancere genitale la femei (după cancerul de ovar şi col), potrivit statisticilor.

Sunt mai multe măsuri la îndemâna fiecărei femei care ar putea reduce la jumătate numărul total al cazurilor de cancer uterin, potrivit cercetătorilor Colegiului Imperial din Londra, care au analizat mai multe studii realizate din 2007 şi până acum privind legăturile dintre dietă, mişcare şi cancerul endometrial.

Cercetarea a arătat că numai în Marea Britanie, 3.700 de cazuri de cancer uterin nu ar exista dacă femeile ar fi active numai 38 de minute pe zi şi dacă şi-ar menţine greutata corporală în limitele normale pentru înălţimea şi pentru vârsta lor. În Marea Britanie, numai 56% din femei respectă recomandările medicilor cu privire la scăderea în greutate, mai ales după menopauză, şi numai 39% au o greutate normală.

În România, un studiu recent realizat de Ponderas, a arătat că mai mult de jumătate din locuitori se confruntă cu problema kilogramelor în plus, iar o treime din populaţie este supraponderală şi un sfert suferă deja de obezitate. Or, femeile la menopauză sunt cele mai predispuse riscului de a deveni obeze, pe fondul modificărilor hormonale.

„Dacă eşti activă din punct de vedere fizic şi dacă elimini printr-o dietă echilibrată excesul ponderal, îţi reduci considerabil riscul de cancer uterin şi, desigur, îţi îmbunătăţeşti starea generală de sănătate“, explică medicul Teresa Norat, de la Colegiul Imperial, citată de BBC.

Cafeaua ar fi o armă anticancer

Dacă alimentaţia dezechilibrată şi sedentarismul, frecvente mai ales la femeile de peste 50 de ani, sunt principalii factori de risc pentru apariţia cancerului uterin, cafeaua, dimpotrivă, ar putea avea un rol protector, spun specialiştii de la Fondul Global pentru Cercetarea Cancerului. „Avem dovezi că un consum echilibrat de cafea ar putea preveni apariţia cancerului la femei, dar, desigur, mai este nevoie de o serie de studii care să confirme rezultatele“, precizează Karen Sadler, director executiv al Fondului Global pentru Cercetarea Cancerului.

Citeşte şi:

Tot ce nu ştiai despre sport. Cum influenţează mişcarea fiecare parte a „maşinăriei“ numită corpul omenesc

Din cap până-n picioare, toate organele corpului sunt modificate într-un fel sau altul atunci când facem mişcare, în orice formă, de la banalele plimbări în aer liber, până la exerciţiile cardio sau antrenamentele în sala de fitness.

Sportul doar o dată pe săptămână dă rezultate importante

Mişcarea este esenţială pentru oricine, dar mai ales pentru femeile trecute de 60 de ani, care, pe fondul modificărilor hormonale, se îngraşă şi sunt predispuse unei serii întregi de afecţiuni dacă rămân sedentare. De altfel, este foarte simplu să-şi îmbunătăţească semnificativ rezistenţa şi forţa, arată un nou studiu.

De ce nu reuşeşti să slăbeşti

Scenariul pare perfect: ai alcătuit o dietă echilibrată, cu puţine calorii, ai început să faci mişcare... şi totuşi, rezultatele întârzie să apară, cântarul indicând aproape aceeaşi greutate, cu mici variaţii pe parcursul zilei. Care ar putea fi problema?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite