„Eu însumi decid cum vreau să îmbătrânesc  sau să nu îmbătrânesc“. 10 reguli de aur ale unui medic suedez de a trăi mult şi bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrâneţea poate fi una dintre cele mai frumoase perioade din viaţă
Bătrâneţea poate fi una dintre cele mai frumoase perioade din viaţă

Bertil Marklund, medic generalist, profesor de sănătate publică, detaliază ce trebuie făcut pentru a trăi mult şi bine. Concepţia sa a fost cuprinsă în cartea „Les 10 regles d'or de la santé“ – „10 reguli de aur pentru sănătate“, potrivit madame.lefigaro.fr.

Zestrea genetică asupra duratei vieţii este în jur de 25%, în timp ce restul de 75% reprezintă modul de viaţă, scrie Marklund în cartea sa, citată de madame.lefigaro.fr şi preluată de agerpres.ro, şi care este rezultatul experienţei sale de practician în Suedia, dar şi al literaturii ştiinţifice pe care a studiat-o.

1.Prima regulă, spune medicul, este aceea de a face mişcare, exerciţii fizice, în mod regulat. Acestea reduc stresul şi ne ajută să-l gestionăm mai uşor, fapt pozitiv pentru că stresul dăunează celulelor organismului. Medicul susţine că e inutil să-şi impună cineva să facă sport de 5 ori pe săptămână şi că ar fi preferabil să facem sportul care ne convine, să stăm mai degrabă în picioare decât aşezat, să mergem pe jos cât mai mult posibil şi să urcăm pe scări şi nu cu liftul.

2.Nu vă lăsaţi copleşiţi de stres. Reacţiile de stres sunt necesare pentru supravieţuirea noastră şi, prin urmare, sunt pozitive în sine. Trebuie să ştim însă să le stăpânim, să nu le lăsăm să ne invadeze şi să le evacuăm. Pentru aceasta, reduceţi exigenţele, faceţi cât mai multă mişcare, defulaţi-vă şi învăţaţi să respiraţi. Forţaţi-vă să treceţi în modul Dalai Lama.

3. Dormiţi bine, dar nu prea mult. Somnul permite regenerarea corpului. Odihna de proastă calitate sau puţină oboseşte, slăbeşte sistemele noastre de apărare şi predispune la excesul de greutate şi la alte maladii.

4. Staţi la soare, dar cu moderaţie.  Şi prin alimentaţie - peştele gras sau ouăle, cât şi expunându-ne la soare sintetizăm vitamina D, indispensabilă corpului, pentru buna funcţionare a sistemului nervos, consolidarea scheletului sau întărirea sistemului imunitar. Ea protejează împotriva diverselor maladii: cancer, diabet, depresie, infecţii, psoriazis, scleroză în plăci. Totuşi, atenţie la excesul de soare, care favorizează îmbătrânirea pielii şi cancerele.

5. Mâncaţi sănătos, mâncaţi bine. Mâncaţi de toate, dar cu moderaţie, acordând prioritate alimentelor cu aport de vitamine, grăsimi bune, antioxidanţi. În schimb, evitaţi produsele industriale îndulcite cu zahăr şi grase, limitaţi consumul de carne şi de mezeluri, optimizaţi aportul de proteine vegetale.

6. Beţi apă şi cafea. Corpul este compus în proporţie de 60% din apă şi poate pierde zilnic până la un litru şi jumătate. În caz de proastă hidratare, efectele nefaste nu întârzie să apară, pe plan fizic sau psihic. Cafeaua este un atu de sănătate, mai ales datorită antioxidanţilor şi cafeinei din conţinutul său. Potrivit mai multor studii, cafeaua ar diminua riscul de diabet, de accident vascular cerebral, de Alzheimer sau de Parkinson. Trebuie să fie consumată, desigur, în cantităţi rezonabile - trei sau patru ceşcuţe pe zi.

7. Supravegheaţi-vă greutatea. Excesul de greutate ne expune riscului de boli cardiovasculare şi diabetului. Regimurile repetate sunt inutile însă, consider medicul. A veghea zilnic la menţinerea unei greutăţi stabile este relativ simplu, datorită câtorva sfaturi practice: mâncaţi lent, nu mai luaţi încă o porţie şi alegeţi bine alimentele.

8. Aveţi grijă de dinţi. Igiena bucală influenţează circulaţia sanguină, spune medicul Marklund. O gingie care sângerează ar fi chiar un semnal de alarmă, potrivit acestuia. Cum se optimizează sănătatea dinţilor? Evident, mergând periodic la dentist, curăţând spaţiile dintre dinţi şi folosind periuţa de două ori pe zi, dar şi evitând dulciurile.

9. Adoptaţi gândirea pozitivă. Pesimismul nu aduce decât stres, angoasă şi frustrare. Un cocteil exploziv pentru sănătate. Un recent studiu american arată chiar că optimismul reduce riscul de mortalitate în rândul femeilor. O veste bună pentru persoanele care văd paharul pe jumătate gol este aceea că pesimismul se tratează. Cum? Potrivit medicului, persoanele respective trebuie să se înconjoare de indivizi pozitivi, să facă mişcare, să-şi găsească o motivaţie, să fie generoase.

10. Întreţineţi viaţa socială. Numeroase studii care au demonstrat că mortalitatea este mai mare în rândul persoanelor care trăiesc singure. Prietenia optimizează încrederea în sine şi favorizează hormonii stării de bine.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite