De ce e bine să mergi la schi, să te dai cu sania sau pur şi simplu să te plimbi în fiecare zi în perioada sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evident, după un regim alimentar cum este cel de Crăciun, după o săptămână vom constata că nu ne mai încap prea bine hainele. Supraalimentarea de sărbători nu are, însă, acelaşi efect în cazul persoanelor care fac mişcare, arată un studiu.


Exerciţiul fizic contracarează cu succes efectele nefaste ale exceselor alimentare specifice sărbătorilor de iarnă, a demonstrat un nou studiu publicat în „The Journal of Physiology“. În cadrul cercetării, un grup de 26 de tineri sănătoşi au fost împărţiţi în două grupuri: cei din primul grup şi-au crescut aportul caloric cu 50% şi nu au făcut deloc exerciţii fizice timp de o săptămână, iar cei din al doilea grup au crescut aportul caloric cu 75% şi au făcut mişcare 45 de minute în fiecare zi, pe aceeaşi durată (numărul caloriilor aduse prin alimentaţie a fost mai mare în cazul celui de-al doilea grup pentru ca surplusul energetic să fie egal cu al sedentarilor).

Glicemia sedentarilor creşte îngrijorător

Deşi tinerii din ambele grupuri au luat în greutate, cei care au făcut mişcare s-au îngrăşat mai mult mai puţin. Problema cea mai mare constatată de specialişti a fost însă că la tinerii sedentari s-a observat „perturbarea îngrijorătoare a eliberării de insulină în corp şi o activare a markerilor obezităţii, pe fondul supraalimentării şi un nivel mare al glicemiei. În plus, la finalul săptămânii de studiu, am observat că celulele de grăsime exprimau într-o manieră exagerată genele legate de modificările metabolice nesănătoase“, potrivit studiului.

Nu trebuie să ţii regim

„Este primul studiu care demonstrează că exerciţiul fizic în sine, singur, fără niciun alt ajutor, produce efecte benefice asupra nivelului insulinei şi asupra genelor care controlează ţesutul adipos. Aşadar, mişcarea singură, fără să fie nevoie de un regim alimentar, este capabilă să contracareze efectele nefaste induse de supraalimentare“, a explicat medicul Patrick Sérog, coordonatorul studiului. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite