Cum verifici prospeţimea unui ou. Testul care indică gradul de alterare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ouăle trebuie păstrate în cofrajul lor, în frigider, la - 4 grade Celsius
Ouăle trebuie păstrate în cofrajul lor, în frigider, la - 4 grade Celsius

Ouăle alterate au un potenţial crescut de a declanşa toxiinfecţii alimentare.  Prospeţimea unui ou se poate verifica simplu, prin introducerea lui într-un vas cu apă cu fundul plat. Cum „citim“ rezultatele.

Oul are o valoare nutritivă excepţională. Proteinele sunt de cea mai bună calitate, considerate proteine-etalon deoarece au în compoziţie toţi aminoacizii, iar conţinutul de colesterol  este de sub 5%, potrivit „Abecedarului de nutriţie“. Totodată, oul este bogat în vitamina B12, riboflavină, vitaminele A, D şi E.

Nu există diferenţe între ouăle cu coajă albă şi cele cu coajă maronie, iar majoritatea grăsimilor sunt conţinute în gălbenuş, în timp ce albuşul e bogat în proteine.

Dintr-un aliment prietenos, oul se poate transforma într-un adevărat duşman pentru sănătate dacă nu este păstrat şi consumat în condiţii corespunzătoare. Nerespectarea acestor condiţii poate declanşa o serie de bacterioze cu Salmonella, Escherichia, Staphylococcus, mai ales dacă este vorba despre ouăle de raţă.

Prospeţimea acestor alimente poate fi verificată prin introducerea lor într-un vas cu apă cu fundul plat. Astfel, oul proaspăt (de până la 4 zile) are o poziţie orizontală şi stă pe fundul vasului.

Poziţia orizontală a oului tinde să devină verticală pe măsură ce oul este mai vechi, cu camera de aer în partea de sus. Dacă oul este vechi de 7-8 zile, poziţia sa în apă este determinată de unghiul de 25 de grade format de axul mare şi fundul vasului, unghi care devine de 45 de grade după 15 zile şi de 90 de grade după 30 de zile. Practic, după trei luni ouă stă „în picioare“.

În plus, oul crud aşezat pe o suprafaţă plană şi rotit, mişcarea de rotaţie este frânată imediat, în timp ce la oul fiert această rotaţie continuă cu uşurinţă.

Preferabil este să consumăm ouă ecologice, inscripţionate cu cifra 0. Cifrele 1 şi 2  înseamnă că ele provin de la găini crescute la sol sau în aer liber.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite