Cum te poți feri de căpușe, când ieși la picnic. Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat

0
Publicat:

Vremea frumoasă de primăvară târzie îi scoate pe mulți români din case, cu mic cu mare, la picnicuri și grătare. Atenție însă, este și sezonul căpușelor! Câteva trucuri eficiente ne-ar putea ajuta să evităm mușcătura acestora.

Cum ne ferim de căpușe, când ieșim la picnic FOTO Arhivă
Cum ne ferim de căpușe, când ieșim la picnic FOTO Arhivă

Totuși, în cazul în care întâmpinăm astfel de neplăceri, trebuie să știm cum să acționăm, în așa fel încât să nu apară complicații. Medicii vin cu câteva indicații, în acest sens.

Cum te poți feri de căpușe

Micile insecte ne dau bătăi de cap, în fiecare primăvară. Cu atât mai mult părinților care ies cu cei mici în spații verzi, la picnicuri și grătare. Riscul de a fi mușcat poate fi redus, în mod semnificativ, dacă ne luăm câteva măsuri de protecție.

Evitarea locurilor nu reprezintă o soluție. Ceea ce contează, în primul rând, este cum ne echipăm. Se recomandată purtarea de haine și încălțăminte de culori deschise și care să acopere brațele și picioarele.

De asemenea, printre măsurile de prevenire a expunerii la căpușă se numără folosirea substanțelor repelente, cum ar fi spray-uri speciale, împotriva căpușelor. Acestea sunt însă contraindicate femeilor însărcinate și copiilor.

Păturile de picnic este bine să fie și ele deschise la culoare, astfel încât căpușele să poată fi ușor de observat.

Odată sosiți acasă, specialiștii ne îndeamnă să ne verificăm bagajele și să fim cu atât mai atenți, în cazul în care avem animale de companie. Hainele cu care am mers în zone în care ar putea exista căpușe ar trebui bine spălate și uscate, cel puțin o oră, cu aer cald.

Cum trebuie acționat, dacă ai fost mușcat

În această perioadă, medicii au frecvent de-a face cu cazuri de oameni înţepaţi (muşcaţi) de căpuşe. Înţepătura (sau muşcătura) de căpuşe poate transmite boli deosebit de grave la om, precum babesioza, boala Lyme şi encefalita de căpuşă. C

Dacă nu sunt depistate, pot să reziste până la câteva zile pe corpul gazdă. Ajunse pe corpul gazdă, căpuşele preferă să migreze spre zona axilară, inghinală sau la nivelul scalpului. Prin muşcătură, acestea îşi introduc capul sub piele şi încep să se hrănească. Mărimea lor creşte pe măsură ce se hrănesc cu mai mult sânge. Căpuşele nu zboară şi nu sar”, explică medicul Cristina Cornoiu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Odată depistată, căpușa trebuie scoasă cât mai repede. Este recomandat ca această procedură să fie făcută într-un cabinet medical, pentru a fi siguri că insecta a fost extrasă în întregime și în condiții de siguranță. Cu atât mai mult când este vorba de copii.

Nu se întoarce şi nu se roteşte căpuşa într-o parte sau alta. Pensa se va aplica cât mai aproape de piele pentru a nu lăsa bucăţi din gura căpuşei în piele. Nu se va zdrobi corpul căpuşei. Mâinile se protejează cu mănuşi sau tifon. După scoaterea căpuşei, zona se spală cu apă şi săpun şi se dezinfectează cu un dezinfectant incolor. Zona va fi observată 30-40 zile, iar daca apare o pustulă sau alt semn la locul muşcăturii se va consulta imediat medicul infecţionist“, a mai spus medicul Cristina Cornoiu.

Fie mergem la un cabinet medical sau la camera de gardă, acolo vom primi și profilaxie cu antibiotic, în așa fel încât probabilitatea de a dezvolta complicații să fie minimă.

Totuși, ar trebui să fim vigilenți, dar nu să ne panicăm. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, afirmă că doar în jur de 5% dintre infecțiile care nu sunt tratate pot să ajungă la complicații.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite