Căpușele, inamicul de temut odată cu venirea primăverii și ieșirea în aer liber. În ce zone ale corpului se atașează

0
Publicat:

Ieșim din ce în ce mai des în aer liber, ne bucurăm de soare și de natură, însă crește și pericolul mușcăturilor de căpușe. La fiecare revenire acasă este recomandat să verificăm dacă nu cumva avem un „musafir” care ne poate pune sănătatea în pericol.

Ieșirile în aer liber ne pot aduce și neplăceri FOTO: arhiva
Ieșirile în aer liber ne pot aduce și neplăceri FOTO: arhiva

Riscul de a fi mușcați de căpușă crește odată cu practicarea activităților în aer liber, indiferent că e vorba de activități recreative sau de muncă. Mușcătura de căpușă, deși în cele mai multe cazuri nu produce prea mari neplăceri, poate însemna însă și căpătarea unor boli grave.

Borelioza - sau boala Lyme - este cea mai răspândită, însă mai pot fi transmise și encefalita de căpușă, febra recurentă și febra hemoragică Crimeea – Congo.

De asemenea, e bine să ne informăm asupra zonelor endemice, dacă avem în plan să călătorim în străinătate, pentru că, în cazul encefalitei de căpușe există posibilitatea vaccinării, medicul de familie putând să ne dea în acest caz toate informațiile despre numărul de doze, cu cât timp înainte trebuie administrat vaccinul etc.

„Encefalita de căpușe poate fi prevenită prin vaccin. Vaccinarea se recomandă persoanelor care intenționează să călătorească și să rămână într-un loc unde encefalita de căpușe este endemică de peste trei săptămâni, precum și celor care intenționează să viziteze zone rurale din regiuni endemice sau care au în plan să campeze. Vă rugăm să solicitați informații de la medicul dumneavoastră cu cel puțin o lună înainte de a pleca în călătorie și luați în considerare că sunt necesare mai multe doze de vaccin pentru o protecție eficientă. De asemenea, trebuie să știți că acest vaccin nu vă protejează împotriva altor boli transmise de căpușe. Întrucât celelalte boli transmise de aceste insecte, boala Lyme (borelioza), febra recurentă și febra hemoragică Crimeea-Congo, nu pot fi prevenite prin vaccinare, este important să vă protejați singuri împotriva mușcăturii de căpușă”, este avertismentul specialiștilor, conform informațiilor postate pe site-ul oficial al Direcției de Sănătate Publică Olt.

Cum ne ferim de căpușe

Sunt câteva măsuri pe care fiecare dintre noi le poate adopta pentru a reduce cât mai mult expunerea la mușcătura de căpușă. Iată care sunt recomandările specialiștilor, conform sursei amintite:

  • purtați cămașă cu mânecă lungă;
  • folosiți un produs insectifug pe haine și pe piele;
  • acoperiți-vă brațele și picioarele, purtând îmbrăcăminte cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ghete și trageți șosetele peste pantaloni;
  • folosiți haine și pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta ușor căpușele;
  • folosiți plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție atunci când dormiți pe pământ sau în cort;
  • mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți cu corpul de plantele din jur.

Conform specialiștilor, riscul de îmbolnăvire scade atunci când căpușa este detectată la scurt timp de la atașare și este îndepărtată. Ar trebui de asemenea să știm că mușcătura nu este dureroasă, de aceea se recomandă ca la fiecare revenire din natură să verificăm foarte bine dacă nu cumva avem pe haine, sau, și mai rău, pe corp o căpușă.

Preferă zonele cu piele delicată și umedă

Va trebui să avem în atenție că se poate atașa în oricare zonă a corpului, însă de obicei preferă zonele cu piele fină precum: zona axilară, zona inghinală, zona picioarelor, zona ombilicală, zona gâtului și a capului. La copii, căpușele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr.

Se poate întâmpla să nu o detectăm imediat, ci chiar la câteva zile.

Suntem sfătuiți să nu folosim subtanțe diverse, sperând că astfel o putem îndepărta mai ușor. Iată și cum recunoaștem mușcătura de căpușă:

De obicei, mușcătura de căpușă are aspectul unei mici umflături închise la culoare, cu o coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat. O lupă poate fi de folos. Este important să se înlăture căpușa în întregime, fără a rupe partea posterioară a corpului, pentru a nu-i lăsa capul înfipt în rană. Căpușa trebuie îndepărtată cu o pensetă fixată cât mai aproape de piele, trăgând cu atenție și dintr-o singură mișcare, fără a o smulge sau răsuci. Nu striviți corpul căpușei și nu aplicați căldură sau vreo substanță pe ea, deoarece acest lucru ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului.

Ținând-o în pensetă, înfășurați căpușa în hârtie igienică și aruncați-o la toaletă. Apoi spălați rana cu apă caldă și săpun și aplicați o soluție antiseptică, de exemplu, de spirt sau iod, pe zona afectată” se mai menționează în recomandările de pe site-ul www.dspolt.ro.

Nu ar trebui să ne speriem, suntem sfătuiți în continuare, dacă după înlăturarea căpușei o mică parte din aparatul său bucal a rămas în rană. Aceasta nu este periculoasă și va dispărea după câteva zile, odată cu rana. „Totuși, dacă leziunea nu începe să se vindece, după câteva zile trebuie să consultați un medic, întrucât aceasta ar putea indica o infecție (rar)”, mai scriu specialiștii.

Dacă nu suntem siguri că putem îndepărta singuri căpușa, cel mai potrivit ar fi să ne adresăm unui cabinet medical.

Atenție la simptomele care pot indica boli transmise de căpușe

După ce am îndepărtat căpușa și am dezinfectat rana, ar fi bine să ne notăm data respectivă și în săptămânile următoare să fim atenți la simptome pe care de obicei le asociem cu gripa.

Sunt patru boli cunoscute care pot fi transmise de speciile de căpușe întâlnite și în țara noastră, deși nu toate mușcăturile de căpușă aduc cu sine infectarea, iar bolile descrise mai jos nu sunt toate întâlnite și în România (însă suntem expuși atunci când călătorim în Europa sau în alte zone de pe glob).

Boala Lyme (borelioză) se întâlnește cel mai des. Simptomele bolii apar de obicei la 30 zile de la mușcătură: erupție cutanată roșiatică, de formă circulară, în jurul mușcăturii; simptome asemănătoare celor de gripă - oboseală, dureri de cap, febră. Cele mai multe cazuri de borelioză se trateaază prin administrarea de antibiotic timp de câteva săptămâni, însă netratată boala poate provoca infecții ale inimii, articulațiilor și sistemului nervos. 

Febra recurentă de căpușă este o altă boală care poate fi transmisă prin mușcătura de căpușă. Simptomele apar de obicei în aproximativ trei săptămâni de la momentul mușcăturii și acestea pot fi: episoade repetate de febră, adesea însoțite de dureri de cap, dureri musculare și de articulații, greață. „Numărul episoadelor de febră este foarte variabil, iar intervalul între ele este cuprins între 4 și 14 zile. Tratamentul recomandat pentru febra recurentă transmisă de căpușe este administrarea de tetraciclină sau doxiciclină. Cazurile de deces sunt foarte rare”, mai regăsim în cuprinsul articolului postat pe site-ul DSP Olt.

Encefalita de căpușe, o boală gravă, este asociată cu următoarele simptome, care apar de obicei în primele patru săptămâni de la momentul mușcăturii: febră, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, greață.

„Faza avansată a bolii implică sistemul nervos, cu simptome similare celor de meningită, și necesită spitalizare. În prezent, nu există niciun tratament pentru encefalita de căpușe. Deși cazurile de deces sunt rare, există un risc considerabil de efecte neurologice de lungă durată. Vaccinarea prealabilă și luarea măsurilor de protecție împotriva mușcăturilor de căpușe sunt extrem de importante atunci când vizitați o zonă endemică”, ne mai sfătuiesc specialiștii.

Febra hemoragică Crimeea – Congo este cea de-a patra boală, și cea mai gravă, care poate fi transmisă de căpușe. Se manifestă prin simptome care apar în 30 zile de la momentul mușcăturii: febră, dureri musculare, amețeli; dureri abdominale și vărsături; sângerări. „În prezent, nu există niciun tratament pentru febra hemoragică Crimeea - Congo, care poate fi mortală. Prin urmare, este extrem de important să luați măsuri de prevenție când vizitați zone endemice”, mai suntem avertizați.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite