Cât de periculoasă este mușcătura de căpușă. Ce boală gravă transmite oamenilor, dar și câinilor, ce semne apar

0
Publicat:

Este plin sezon al căpuşelor, iar dincolo de disconfortul pe care îl poate da înţepătura lor, există riscul transmiterii bolii Lyme. Boala poate avea o mulţime de manifestări şi poate ajunge la forme grave. Totodată, și animalele pot fi afectate grav de aceste insecte.

Primăvara, ieșirile în aer liber vin la pachet cu pericole FOTO Shutterstock
Primăvara, ieșirile în aer liber vin la pachet cu pericole FOTO Shutterstock

Pentru a evita înţepătura căpuşelor ar trebui să ne ferim de locurile în care acestea se dezvoltă. "Căpuşele trăiesc, de obicei, în sol umbrit, umed şi adesea se prind de iarba înaltă, de tufişuri, arbuşti şi crengile joase ale copacilor. Pajiştile şi grădinile pot adăposti căpuşe, mai ales cele de la marginile pădurilor şi cele din preajma vechilor pereţi de stâncă  - zone în care trăiesc căprioarele şi şoarecii - gazdele primare ale căpuşei”, spune medicul Răzvan Darea, specialist în recuperare medicală - medicină fizică.

Pentru a preveni boala Lyme, trebuie evitat pe cât posibil contactul cu solul, frunzele şi vegetaţia, în special în lunile mai, iunie şi iulie, când căpuşele nu sunt încă mature şi sunt greu de observat”, mai arată el.

 În primul rând, explică medicul, nu toate persoanele care sunt înţepate de căpuşe vor face boala Lyme. Potrivit unor statistici, sub 10% dintre cei muşcaţi de căpuşe ar putea face boala Lyme. Potrivit specialiştilor, numai căpuşele din genul Ixodes, insecta ce poarta o bacterie numita Borrelia burgdorferi, vor transmite boala. 

Boala Lyme (Borelioza Lyme), maladia infecţioasă cauzată de o bacterie din complexul Borrelia burgdorferi sensu lato şi transmisă la oameni prin înţepăturile căpuşelor infectate este rareori mortală. Totuşi, persoanele înţepate de o căpuşă infectată prezintă adeseori o erupţie cutanată şi simptome pseudo-gripale, mai ales dureri musculare şi articulare, dureri de cap, ameţeli şi vărsături.

Cât timp trebuie să stea atașată de corp pentru a transmite boala

El a mai arătat că, în cazul în care o persoană este înţepată de o căpuşă contaminată cu Borrelia, este nevoie ca parazitul să rămână ataşat cel puţin 17 ore pentru a reuşi să transmită boala. Am putea crede că e imposibil ca în cele 17 ore necesare pentru transmiterea bolii să nu simţi că te-a înţepat ceva. Însă în unele cazuri, acest lucru este posibil. „Problema este că acestea sunt mici şi pot fi greu de văzut cu ochiul liber. De exemplu, căpuşele tinere (sau nimfele) au dimensiunea unei seminţe de mac”, explică medicul. 

Nu poate fi tratată mereu

De asemenea, prin mușcătura lor, căpușele pot transmite boli parazitare, virale sau infecții bacteriene care pun în pericol nu doar oamenii, ci și viața câinelui, fiind foarte violente și afectînd sistemul imunitar sau nervos.

Printre cea mai cunoscute este Babesioza. Este recomandat ca, dupa plimbările în pădure sau parcuri, să inspectezi cu atenție corpul câinelui pentru a detecta din timp căpușele și să le extragi cu atenție.

Babesioză afectează și distruge globulele roșii din sângele câinelui provocând anemie severă. Boala se întâlnește în întreaga lume, oriunde se găsesc căpușele purtătoare.

Câinii care au fost infectați pot prezenta o mare varietate de semne clinice – de la colaps brusc cu șoc sistemic, până la o infecție progresivă, lentă, fără semne clinice aparente. De asemenea, patrupedul poate manifesta febră, lipsa apetitului, abdomne mărit, urină de culoare închisă, pierdere în greutate.

Câinii în stare gravă, spun medicii veterinari, trebuie, de regulă, internați și ținuți sub observație, deoarece sunt cazuri care necesită inclusiv transfuzii de sânge.

Trebuie reținut că Babesioza nu poate fi mereu tratată, de aceea pronosticul va fi mereu unul rezervat. De asemenea, stăpânii trebuie să fie conștienți că unii câini care supraviețuiesc Babesiozei nu elimină complet parazitul și pot recidiva în viitor. Este recomandat ca, după terminarea tratamentului, să se repete de mai multe ori testele, pentru a verifica eficacitatea acestuia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite