Cum să nu te îngraşi chiar dacă mănânci la miezul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesele din timpul nopţii nu mai sunt o problemă. FOTO Shutterstock
Mesele din timpul nopţii nu mai sunt o problemă. FOTO Shutterstock

Ca să-ţi menţii greutatea şi, eventual, să slăbeşti trebuie să fii atent la tipul şi cantitatea alimentelor consumate şi să eviţi mesele din timpul nopţii. Aceasta e teoria pe care o cunoşti deja, însă cercetările recente susţin că poţi să-ţi menţii silueta chiar dacă mănânci la miezul nopţii.

Dacă vrei să-ţi păstrezi greutatea, tipul de alimente consumate şi cantitatea acestora sunt două variabile fundamentale, iar dacă mai adăugăm şi programul de mese, supleţea devine o ecuaţie complicată. Cu toate acestea, specialiştii de la „The Huffington Post“ consideră că e mai simplu ca bună ziua să fii slab, dar cu o singură condiţie: să mănânci la un anumit interval orar.

„Corpul tău este predispus să ardă grăsimi la o anumită oră din zi şi să acumuleze ţesut adipos în alte momente ale zilei“, susţine Satchin Panda, profesor doctorand de la Institutul Salk din California.

„Înainte de apariţia curentului electric, oamenii obişnuiau să-şi petreacă nopţile fără să să consume alimente. Să rămâi treaz şi să mănânci târziu este un fenomen recent în istoria umanităţii“, explică specialistul. Care e principalul motiv? Noaptea nu este doar momentul în care corpul se pregăteşte pentru repaus, ci şi perioada în care corpul arde grăsimi.

Caloriile se duc odată cu somnul

Când dorm, oamenii ard calorii. Cum e posibil acest lucru? În timpul zilei, creierul şi muşchii folosesc o parte dintre caloriile ingerate pentru a furniza energie, iar restul de calorii sunt stocate în ficat sub formă de glicogen.De îndată ce nivelul de glicogen se reduce în timpul somnului, ficatul începe să ardă celule de grăsime pentru energie.

dieta. shutterstock

„Durează câteva ore pentru a folosi depozitele de glicogen acumulate în timpul zilei“, susţine doctorul. Cu alte cuvinte, dacă mănânci în timpul nopţii, iar în dimineaţa următoare iei micul dejun la ora 07.00, corpul tău nu are timp să ardă grăsimea pentru că îi reîntregeşti prea repede depozitele de glicogen.

Un studiu publicat anul trecut în revista „Obesity“ arată că persoanele care mănâncă noaptea au şi un adaus de aproximativ 248 de calorii în timpul zilei – comparativ cu cei care evită mesele nocturne.

„Voinţa se diminuează în timpul somnului“, explică autoarea Kelly Baron, care este şi psiholog la Feinberg School of Medicine din Chicago. „Dacă mănânci în miezul nopţii, eşti predispus să consumi mai mult şi să faci alegeri greşite“, explică specialista.

Mănâncă la anumite intervale orare

Pe de altă parte, „dacă mănânci între 08.00 şi 20.00, iar apoi nu consumi niciun aliment timp de 12 ore, corpul tău are suficient timp pentru a efectua arderile necesare“, completează Satchin.

Acest aspect îţi influenţează sănătatea şi greutatea, ceea ce înseamnă că, deşi mânci mai mult, îţi poţi menţine greutatea. Similar, într-un studiu publicat în revista „Cell Metabolism“, Satchin şi colaboratorii săi au constatat că şoarecii care au urmat o dietă bogată în grăsimi s-au îmbolnăvit de diabet şi obezitate, în timp ce cobaii care au avut acelaşi regim alimentar şi au mâncat doar pe o durată de opt ore, şi-au păstrat greutatea.

Festinul nocturn îţi dereglează organismul

„Nu doar corpul tău are un ceas intern ce-ţi dictează când să te trezeşti şi să mănânci, dar şi organele au propriul lor ritm“, explică Satchin. „De exemplu, organele digestive (şi în mod particular ficatul) sunt programate să funcţioneze mai eficient în timpul zilei“, a adăugat specialistul.

Din pricina acestui ceas intern, persoanele care lucrează în ture de noapte (şi mănâncă în timpul nopţii) au în medie indicele de masă corporală mai ridicat decât persoane care lucrează în timpul zilei, după cum atestă şi „International Journal of Obesity“.

„Teoretic, o persoană ar trebui să-şi adapteze organismul la turele de noapte, după cum se întâmplă şi atunci când pleacă într-o călătorie“, explică Satchin. Însă problema este că pentru a face faţă solicitărilor de la locul de muncă, angajaţii care lucrează noaptea adoptă un program alimentar pe care în mod normal l-ar avea în timpul zilei, iar din cauza acestuia ritmul organelor este dereglat.

Pentru a schimba ceasul intern cu o oră, e nevoie de aproximativ o zi, iar dacă alternezi orele de somn (de exemplu, o dată te culci la 20.00, iar altă dată la 05.00) organismul nu are niciun program. Această oscilaţie îţi poate aduce şi câteva kilograme în plus.

Echilibrează-ţi alimentaţia şi stabileşte-ţi un program de somn

Însă „una dintre cele mai puternice formule de a preveni efectele negative ale turelor de noapte este să-ţi păstrezi un program regulat pentru alimentaţie şi somn“, recomandă Satchin.
În plus, micul dejun este esenţial. Explicaţia? Când te trezeşti dimineaţa, corpul este averizat că ziua a început, iar masa de dimineaţă dă organismului un anumit ritm. „Dacă mănânci la puţin timp după ce te-ai trezit, ai energie, iar acesta este un început bun“, încurajează specialistul.

dieta. shutterstock

Însă dacă într-o seară iei cina la 23.00, este preferabil ca a doua zi să sari peste micul dejun pentru a-i lăsa organismului 12 ore la dispoziţie ca să consume din caloriile ingerate. „Ideea că trebuie să mâncăm în fiecare dimineaţă s-a impregnat atât de profund în mintea oamenilor, încât cei care lucrează pe ture de noapte ar trebui să mănânce la orice oră, 24 din 24“, analizează profesorul.

Astfel, dacă ultima ta masă a fost o farfurie de cartofi prăjiţi la miez de noapte, ia micul dejun la prânz (şi consideră că este masa de prânz) dacă vrei să revii la un program normal, fără mese nocturne. 

Un mic dejun bogat îţi ţine de foame, dar ca să-ţi menţii greutatea trebuie să ţii cont şi de numărul caloriilor. Mai mult, un studiu recent de la Universitatea din Tel Aviv a analizat modul în care greutatea femeilor ce au consumat un mic dejun de 600 de calorii (bogat în proteine şi carbohidraţi, inclusiv ciocolată) s-a modificat.
Concluzia a fost că acestea au pierdut din greutate mai mult decât cele care au luat un mic dejun de numai 300 de calorii, sărac în carbohidraţi. În plus, doamnele care au luat o masă copioasă au avut mai puţine pofte, reuşind să-şi menţină greutatea corporală pentru o perioadă mai lungă de timp.

Totuşi, ca să nu te îngraşi, specialiştii recomandă să echilibrezi cantitatea şi calitatea de mâncare consumată de-a lungul zilei şi să compensezi un mic dejun copios cu un prânz mai modest.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite