Mănâncă vată, iau pastile şi se înfometează. Ce sacrificii fac modelele ca să nu se îngraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe podiumurile de modă, silueta e o problemă constantă, iar manechinele apelează la soluţii radicale ca să corespundă etaloanelor de frumuseţe. Într-un interviu recent pentru „Fox News“, topmodelul Kira Dikhtyar a dezvăluit care sunt sacrificiile şi riscurile acestei meserii.

În fiecare an, Săptămâna Modei este un prilej pentru a readuce în discuţie teme precum dietele dratice şi eforturile modelelor pentru a-şi menţine silueta. Fie că este vorba despre designerii care nu mai acceptă modelele anorexice, fie că discutăm despre reacţiile publicului – tot mai şocat de trupurile subnutrite – subiectul garantează audienţă maximă şi stârneşte tot mai multe speculaţii. 

Cum Săptămâna Modei de la New York a început pe 6 septembrie, rusoaica Kira Dikhtyar a decis să profite de situaţie şi să vorbească despre sacrificiile colegelor sale pentru a fi suple. „Pachete de ţigări, laxative, pastile dietetice cu Phentermină şi Adderal şi reţete cu droguri ce inhibă pofta de mâncare sunt doar câteva dintre tehnicile preferate de fotomodele“, a declarat aceasta.

De asemenea, diureticele şi pastilele pentru arderea grăsimilor sunt soluţii frecvente la care top-modelele apelează înainte de a urca pe podium. „În plus, am întâlnit fotomodele care urmează regimuri ridicole: dieta cu supă de salată sau dieta cu zeamă de lămâie. Am auzit despre fotomodele care – cu o lună înaintea spectacolului - urmează o cură de detoxifiere şi se antrenează de trei ori pe zi. E o nebunie curată!“, a comentat aceasta.


[Top-modelul Kira Dikhtyar. FOTO: Getty Images]

Kira Dikhtyar Getty

Dacă aceaste soluţii par inofensive, există şi strategii mult mai dure. „Am auzit că unele agenţii de modelling le încurajează pe fete să consume cocaină pentru că le accelerează metabolismul şi mănâncă mai puţin“, completează top-modelul. În plus, injecţiile au devenit tot mai cunoscute, iar gonadotropina corionica umană (hormonul secretat de placentă în primele trei luni de sarcină) şi injecţiile cu hormonul tiroidian T3 (asociate cu o dietă de 500 de calorii) sunt cele mai cunoscute, a adăugat aceasta.

Injecţiile cu gonadotropina corionică umană se prescriu medical femeilor care vor să rămână însărcinate. Cu toate acestea, cercetările recente au demonstrat că injecţiile cu acest hormon ajută la pierderea în greutate deoarece inhibă pofta de mâncare, însă doctorii nu au voie să le administreze cu alte scopuri decât fertilizarea, deoarece consecinţele sunt extrem de periculoase: atacuri cerebrale, cheaguri de sânge şi pietre la vezica biliară.

Mai mult, Kira a declarat că unele fotomodele mănâncă vată ca să-şi umple stomacul, iar altele apelează la hipnoză pentru a-şi pierde pofta de mâncare. Un alt exemplu şocant este cel al unei tinere care a fost obligată să aducă o probă de urină pentru a dovedi că într-adevăr urmează dieta Atkins (bazată pe proteine şi grăsimi – n.r.) şi nu consumă carbohidraţi.


Designerii renunţă la top-modelele subnutrite

Totuşi, unii designeri sunt preocupaţi de sănătatea modelelor. La începutul acestui an, Diane von Furstenberg, preşedinta Consiliului Designerilor Americani, a lansat ghidul fotomodelelor pentru Săptămâna Modei. Printre cerinţe sunt stipulate asigurarea meselor sănătoase în culise (pentru ca fotomodelele să nu se înfometeze) şi prezentarea cărţii de identitate – prin care manechinul să certifice că a împlinit 16 ani.â

Anul acesta, în iunie, revista „Vogue“ a lansat o campanie similară prin „The Health Initiative“ („Iniţiativa Sănătoasă“ – n.r.), un pact prin care 19 editori internaţionali au decis să promoveze o imagine mult mai sănătoasă şi realistă a corpului. Mai mult, Miuccia Prada şi Herve Leger sunt doar doi dintre designerii care au angajat fotomodele cu o „înfăţişare mai sănătoasă“, iar canadianul Mark Fast a mers mai departe când în 2009 şi-a prezentat colecţia cu fotomodele supraponderale. În plus, revistele de modă dedicate femeilor cu forme sunt o altă dovadă că moda se îndreaptă către un alt nivel, mai autentic şi mai accesibil oamenilor obişnuiţi.

„La această ediţie din Săptămâna Modei, doar Elie Tahari m-a refuzat pentru că sunt prea slabă“, a explicat Kira. „Deci, cred că ar trebui să-l felicit“, a conchis top-modelul.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite