9 adevăruri dureroase despre slăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slăbitul este o cursă cu obstacole FOTO Shutterstock
Slăbitul este o cursă cu obstacole FOTO Shutterstock

Slăbitul înseamnă multă bătaie de cap, iar menţinerea la greutatea dorită este, de cele mai multe ori, o misiune imposibilă. Drept dovadă, 80% dintre persoanele care pierd în greutate se îngraşă la loc, iar în unele cazurilor, asta se întâmplă în primul an. Dincolo de mituri şi stereotipuri, doctorii portalului Everyday Health ne explică principalele motive, dar şi cum să ne păstrăm greutatea ideală.

1. Te lupţi cu trupul tău
Când vrei să slăbeşti, nu te lupţi doar cu tentaţiile, ci şi cu propriul tău corp. Când elimini ţesut adipos, se diminuează nivelul de leptină (hormonul care semnalează starea de saţietate) şi creşte nivelul de grelină (hormonul care stimuează foamea). Vestea proastă este că dezechilibrarea acestui hormon continuă o lungă perioadă după ce ai slăbit, ceea ce îngreunează menţinerea greutăţii.
Dacă nu vrei să te îngraşi la loc, medicii recomandă să adaugi treptat mai multă mâncare, pentru a nu şoca organismul cu un boom caloric după o perioadă restrictivă.

2. Deadline-urile sunt inutile
Să slăbeşti 20 de kilograme într-o lună nu este un obiectiv realist şi nu vei reuşi cu nicio pastilă de slăbit sau vreo dietă magică să dai jos într-o lună kilogramele acumulate în ani de zile. Kilogramele nu înseamnă doar mâncare, calorii şi tentaţii, ci un stil de viaţă asociat cu obiceiuri cotidiene.
Va trebui să ai răbdare. Slăbitul este un exerciţiu al voinţei, iar asta înseamnă să-ţi înţelegi organismul şi să-l respecţi. În caz contrar, rişti să-ţi dereglezi metabolismul şi să întâmpini alte probleme (amenoree, aritmii, probleme cu glanda tiroidă, diabet). Deviza „paşi mici, dar siguri‟ se aplică şi în regimul de slăbit, iar pe termen lung corpul tău îţi va mulţumi.

3. Sportul nu este suficient
Într-adevăr, sportul te ajută să slăbeşti şi să îşi menţii greutatea, dar e aproape imposibil să slăbeşti dacă nu îţi schimbi obiceiurile alimentare. O persoană de 60 de kilograme care merge pe bicicletă o oră la o viteză de 20 km/h arde doar 370 de kcal, pe care le poate pune la loc imediat cu un baton sau shake proteic. Ca să slăbeşti un kilogram trebuie să arzi 7000 de kcal, iar asta e posibil doar dacă eşti atent la ce mănânci şi câtă energie consumi.

4. Pastilele de slăbit îţi fac rău
Pastilele şi ceaiurile minune au rezultate doar pe termen scurt, iar atunci când renunţi la ele, te îngraşi la loc. Deşi te pot ajuta să slăbeşti o perioadă, pastilele îţi afectează flora intestinală şi întregul sistem digestiv. Singurele soluţii pe termen lung sunt mesele porţionate şi echilibrate şi sportul practicat de câteva ori pe săptămână. Un stil de viaţă echilibrat pe termen lung nu înseamnă doar sănătate, ci şi mai multă încredere în sine şi un nivel mai redus de stres.

5. Dietele drastice nu funcţionează
Mere, grapefruit, ciorbă de varză, oţet sunt ingredientele-„miraculoase‟ care te-ar ajuta să slăbeşti. O dietă strictă, compusă doar din anumite alimente, este foarte dificil de urmat şi dezechilibrează metabolismul. Iniţial poţi slăbi câteva kilograme pentru că renunţi la alimentele bogate în calorii (dulciuri, prăjeli), însă după un timp organismul se va simţi  frustrat, iar atunci vei fi expus riscului de a mânca mai mult, compensatoriu.

6. Nu există o reţetă universală
Suntem entităţi unice şi asta este valabil şi în cazul slăbitului. O dietă care a funcţionat pentru o prietenă sau un coleg nu e neapărat potrivită şi pentru tine. Capacitatea de a slăbi este influenţată genetic, de tipul somatic, vârstă, sex, gusturi şi obiceiuri, iar acestea diferă. Atunci când urmezi un regim este important ca, din când în când, să-i oferi corpului şi alimente favorite. În acest fel, îţi faci pofta şi păcăleşti organismul, care nu se va mai percepe regimul ca pe o restricţie totală.

7. Masa musculară creşte greu
Cu fiecare kilogram de muşchi câştigat arzi 100 de calorii în plus. Spre deosebire de slăbit (care e posibil într-un timp relativ scurt), creşterea masei musculare este un proces îndelungat. Cu toate că sunt vizibile în timp, rezultatele sunt sigure şi persistente. Alternează sesiunile de aerobic, pentru eliminarea grăsimii excedentare, cu exerciţiile anaerobice, ce favorizează cu predilecţie dezvoltarea masei musculare. 

8. Bărbaţii mănâncă mai mult decât femeile
Deşi pare nedrept, bărbaţii mănâncă mai mult decât femeile şi pot pierde în greutate. Explicaţia? Bărbaţii ard mai multe calorii pentru că au mai multă masă musculară ce se datorează testosteronului, hormonul care accelerează creşterea musculaturii. În plus, corpul femeii are genetic mai multă grăsime pentru a procrea. Aşadar, cantitatea de mâncare va fi diferită, aşa cum şi necesităţile organismului variază.

9. Nu există diete, ci stiluri de viaţă
Chiar dacă pare un clişeu, acesta este singurul adevăr. Vrei să arăţi bine o lună sau toată viaţa? Vrei să te înfometezi o perioadă şi să te îmbolnăveşti sau te simţi bine 24/24 h şi să fii mulţumit cu tine şi corpul tău? Răspunsul îl ştii deja. Soluţia înseamnă efort fizic, voinţă pentru a renunţa la obiceiurile nesănătoase, dar şi creativitate, pentru noi provocări care să te ţină activ şi cu poftă de viaţă. Corpul nu este o problemă ce trebuie rezolvată repede, ci o investiţie de lungă durată, un proiect pe viaţă. Înţelege-i punctele slabe şi educă-le, după cum fiecare învăţ are şi un dezvăţ. Respectă-i nevoile şi împrieteneşte-te cu el ca să ajungi unde îţi doreşti. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite