Cele două suplimente care ar putea reduce riscul apariţiei cancerului

0
Publicat:

Cynthia Thomson, dietetician și expert în prevenirea cancerului, a publicat, luni, cel mai recent studiu al său privind două suplimente alimentare care pot reduce semnificativ riscul apariţiei cancerului, în special al celui de sân şi de colon, informează Business Insider.

foto arhivă
foto arhivă

Cynthia Thomson a descoperit, în decenii de studiu al efectelor suplimentelor asupra a zeci de mii de oameni, că o cantitate suficientă de calciu și de vitamina D poate face o diferență clară în ceea ce privește riscul de a dezvolta boli mortale, inclusiv unele tipuri de cancer. De fapt, se crede că aportul de nutrienți al unei persoane, care este influențat în mare măsură de dieta sa, este responsabil pentru aproximativ 30% din riscul de cancer.

Cel mai recent studiu al ei, publicat luni, în „Annals of Internal Medicine”, a urmărit mai mult de 36.280 de femei aflate la postmenopauză, care au fost împărţite aleatoriu în două eşantioane: un eşantion a luat vitamina D și calciu, iar celălalt eşantion a luat, în schimb, o pastilă placebo, pentru o perioadă de aproximativ șapte ani.

În timp, aceste suplimente păreau să aibă un efect mic, dar măsurabil, asupra reducerii numărului de decese cauzate de cancer. Dar administrarea suplimentelor nu a venit fără riscuri.

Mai puţine cazuri de cancer de sân și de colon

După 22 de ani, când cercetătorii au analizat evoluția în timp a celor care luau suplimente în comparație cu participanții la studiu care nu luau suplimente, au constatat o reducere de 7% a deceselor cauzate de cancer în rândul femeilor care luau suplimente de vitamina D și calciu.

Reducerile au fost deosebit de impresionante în cazul cancerului mamar invaziv (19%), și al cancerului colorectal (31%), se spune în studiu.

Un aspect negativ al suplimentelor a fost, însă, că femeile din studiu care au luat cele două suplimente împreună au avut, de asemenea, un risc modest, dar măsurabil, cu 6% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă, care reprezintă principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei în SUA.

Echipa Cynthiei Thomson nu știe cu siguranță ce anume se află în spatele acestei creșteri, dar suspectează că diferența ar putea fi cauzată de faptul că suplimentele de calciu au contribuit ceva mai mult la calcifierea arterelor.

„Nu aș vrea ca medicii cardiologi să spună «nimeni nu ar trebui să ia suplimente de calciu» sau ca oncologii să spună «toată lumea ar trebui să le ia». Trebuie să analizăm cu adevărat profilurile individuale”, a spus Cynthia Thomson. „Cred că aici ne îndreptăm în medicină. Nu va fi o mărime unică pentru toți” – a precizat ea.

Nu folosiţi suplimente fără a face analize de sânge

Cynthia Thomson, care a fost diagnosticată cu cancer la 40 de ani, spune că a luat în considerare cel puțin trei factori diferiți înainte de a încorpora suplimentele de vitamina D și calciu în dieta sa.

În primul rând, a observat că rezultatele analizelor de sânge au arătat că nivelul de vitamina D era scăzut. Luarea a 400 UI pe zi a ajutat-o să intre în intervalul normal la testele ulterioare, semn că strategia ei funcționează.

Apoi, ea a suspectat că dieta ei, cu înclinație vegană, ar putea fi un pic cam săracă în calciu. (Nu puteți măsura în mod corespunzător nivelul de calciu prin intermediul testelor de sânge, deoarece organismul tinde să reglementeze strâns acest sistem, extrăgând calciu din mușchi dacă nu primește suficient din alimente).

În cele din urmă, argumentul cel mai puternic care a făcut-o să opteze pentru suplimentele de calciu şi vitamina D a fost faptul era mai îngrijorată de istoricul său personal de cancer colorectal decât de orice risc de calcificare a arterelor coronare.

Cynthia Thomson, la fel ca și alți cercetători de renume, spune că, dacă doriți cu adevărat să aveți un impact mare asupra riscului de a dezvolta boli cronice, cum ar fi cancerul, atunci, în primul rând, trebuie să aveți o dietă diversă și sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale și nuci. Aceasta este aceeași strategie pe care o folosesc oamenii longevivi din întreaga lume. „Suplimentele sunt menite doar să completeze neajunsurile unei diete”, a spus ea.

Foarte important este ca suplimentele de vitamine de orice fel să fie luate doar după ce anterior s-a constatat, prin analize de sânge, un deficit în organism. O concentraţie prea mare de vitamine sau minerale în organism poate fi extrem de periculoasă şi poate duce inclusiv la deces.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite