Cum îţi poţi păcăli organismul că e odihnit după o noapte albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca să nu ajungi să adormi cu capul pe birou, hidratează-te, ţine jaluzelele deschise toată ziua şi bea cafeaua cât se poate de lent, recomandă specialiştii FOTO Shutterstock
Ca să nu ajungi să adormi cu capul pe birou, hidratează-te, ţine jaluzelele deschise toată ziua şi bea cafeaua cât se poate de lent, recomandă specialiştii FOTO Shutterstock

Nu contează cât de obosit eşti, există nopţi în care somnul nu se lipeşte de gene. Vestea bună este că doar o noapte nedormită nu are efecte de durată asupra sănătăţii. Vestea proastă este că această noapte albă are efecte negative asupra activităţii de a doua zi.

Deşi nu este deloc recomandat, este aproape inevitabil ca, din când în când, să mai pierdem nopţile, fie din cauza unui termen-limită prea strâns, fie fiindcă am petrecut până dimineaţă. Dacă a doua zi trebuie să mergem la serviciu, odihna adevărată mai are de aşteptat. Dar ca să ne putem îndeplini eficient activităţile fără să fim întrerupţi de căscat, putem face apel la câteva mici trucuri, recomandate de „Health“.

Lasă soarele în viaţa ta

O doză mare de lumină este primul lucru pe care trebuie să-l încerci. „Lumina naturală reporneşte ceasul organismului şi ne ajută să funcţionăm mai bine în cursul zilei. Chiar şi o lumină scăzută dintr-o zi noroasă ne trezeşte mai bine decât becul din cameră“, spune doctorul Joyce Walsleben, coautoarea cărţii „Ghidul somnului pentru femei“.

Soarele de dimineaţă este cel mai bun pentru a ne „împrospăta“ şi pentru a ne ajuta să începem ziua în forţă. Pentru un efect imediat, mergi pe jos până la serviciu dimineaţa, astfel încât să asimilezi cât mai mult din lumina matinală.

Mănâncă cereale cu lapte şi o banană

„Când suntem obosiţi, instinctul nostru este să mâncăm zahăr pentru o infuzie rapidă de energie. Dar excesul de zahăr ne face să ne simţim bine pentru o perioadă scurtă de timp“, spune Samantha Heller, nutriţionist coordonator la Centrul pentru Cancer al spitalului „Griffin“ din SUA.

Pentru a căpăta energie de durată, trebuie să îţi începi ziua cu proteine şi cu carbohidraţi ce provin din cereale integrale. Încearcă cereale cu lapte, peste care taie în feliuţe o banană.

Nu ai timp să moţăi în timpul zilei?

Remediul ideal pentru oboseala mintală care intervine după o noapte fără somn este, evident, un pui de somn după-amiaza. Dar, cum în cele mai multe cazuri, acest lucru nu este posibil (mai ales că la slujbă, şeful se poate încrunta dacă ne vede dormind cu capul pe birou), cel mai bun lucru este o formă de odihnă activă care se cheamă „relaxare paradoxală“.


„Concentraţi-vă asupra unui grup de muşchi ai corpului timp de 15 secunde, fiind atenţi doar la ce se petrece în acel grup şi la nimic altceva. Repetaţi peste tot în corp şi, surpriză!, vă veţi simţi mai odihniţi“, ne sfătuieşte doctorul Matthew Edlund, autor al cărţii „Puterea odihnei“.

Bea cafeaua încet şi pe îndelete

Nu trebuie să dăm peste cap prima cană de cafea a zilei. Ea trebuie turnată într-un termos şi sorbită uşurel pentru a avea parte de ea cât de mult posibil. Cei care au consumat doar 50 ml de cafea pe oră au acelaşi impuls energetic ca şi aceia care dau repede cafeaua peste cap, arată un studiu. Însă renunţă la cafea după ora 15, sau vei avea din nou probleme cu somnul în noaptea următoare. 

Fă o plimbare 

Cei care au avut o noapte albă suferă de somnolenţă cel mai mult între orele 13.00 şi 15.00. Dacă te trezeşti căscând în timpul întâlnirilor de la prânz, încearcă să alungi somnul cu o plimbare. „Mişcarea stimulează inima, creierul şi muşchii“, spune doctorul Breus, autor al unei cărţi de diete. Chiar şi o scurtă plimbare prin birou poate ajuta la alungarea căscatului.

Culcă-te la timp

În seara de după o noapte albă, te vei simţi foarte obosit şi vei avea tendinţa să mergi la culcare mult mai devreme ca de obicei. „Corpul nostru are un ritm natural al somnului şi al stării de veghe. Profităm cel mai mult dacă ne păstrăm acest ritm. Schimbarea programului pentru a recupera somnul pierdut poate conduce la alte probleme, cum ar fi trezitul prea devreme şi chiar insomnia“, spune doctorul Janet Kennedy, specializată în tulburări de somn.

În loc să te culci imediat după cină, du-te la culcare cu doar o oră înaintea programului tău obişnuit şi trezeşte-te cu doar o oră peste ora matinală normală. 

Bea apă de somn

Lipsa somnului poate cauza o uşoară formă de deshidratare, iar aceasta se manifestă prin oboseală. Aşadar, bea apă şi nu te vei mai simţi atât de adormit. Trebuie să bei destulă, chiar dacă nu ţi-e sete. Un mic truc pentru a scăpa de oboseală este să bei apă rece, chiar cu gheaţă. „Băuturile calde tind să ne relaxeze, iar cele reci cresc nivelul de energie, sunt răcoritoare“, spune doctorul Kennedy.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite