Care este cea mai bună poziţie de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nevoile corpului sunt cele care dictează poziţia potrivită de somn FOTO Shutterstock
Nevoile corpului sunt cele care dictează poziţia potrivită de somn FOTO Shutterstock

În timpul somnului, autocontrolul dispare, iar poziţia în care dormi este foarte importantă pentru sănătatea organismului. Nevoile corpului sunt cele care dictează o anumită poziţie de somn, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale asupra sănătăţii.

Nu toate poziţiile de dormit au acelaşi impact pozitiv asupra organismului. În unele cazuri, modul în care dormi poate să aibă un efect negativ asupra stării corpului tău, pe o perioadă îndelungată, după ce te-ai trezit. Pentru prevenirea efectelor negative, schimbarea obiceiurilor de dormit este un prim pas, de aceea este foarte bine de ştiut care poziţie de somn este cea mai potrivită şi benefică sănătăţii tale.

Dormitul pe spate

Această poziţie este ideală pentru echilibrarea greutăţii corporale în timpul somnului, astfel încât toate organele interne să fie aliniate. Mai mult, dormitul pe spate previne durerile de gât şi pe cele ale coloanei vertebrale, cu menţiunea că este bine să ai o pernă sub genunchi. Pe de altă parte, dacă ţi s-a spus că sforăi în timpul somnului, dormitul pe o parte este preferat. Poziţia pe spate poate fi de ajutor pentru prevenirea ridurilor, pielea fiind relaxată.

De asemenea, dacă foloseşti o pernă mai înaltă, capul va fi uşor mai sus decât restul corpului, ceea ce previne refluxul gastroesofagian. 

Dormitul pe o parte

Dormitul pe o parte, în poziţia fetală, cu genunchii îndoiţi şi o pernă între picioare poate să reducă presiunea asupra spatelui. Este foarte important să îţi ţii capul pe o pernă, altfel, coloana în zone cervicală nu va fi dreaptă. Un avantaj al acestei poziţii este că poate să uşureze durerea cauzată de arsurile la stomac.

Acest mod de a dormi ajută la prevenirea sforăitului, la fel ca şi poziţia pe spate, ajută la reducerea refluxului acid. Poziţia laterală este recomandată şi femeilor însărcinate, deoarece contribuie la buna circulaţie a sângelui.

Dormitul pe burtă

Atunci când ai dureri de spate, dormitul pe burtă poate să atenueze presiunea care apasă pe coloană. În schimb, acest fel de a dormi poate să aplatizeze curba naturală a parţii inferioare a spatelui şi menţine capul pe o singură parte în timpul somnului, ceea ce deformează alinierea coloanei vertebrale cervicale. Această poziţie exercită o presiune asupra nervilor, care pot da senzaţia de amorţeală şi furnicături la nivelul corpului. Dormitul pe burtă este recomandat şi persoanelor care sforăie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite