Cum îți dai seama că mănânci prea mult la masa de Crăciun. Semnele care îți arată că exagerezi și soluții

0
Publicat:

Mesele de Crăciun și Anul Nou vin cu nenumărate tentații. În fața atâtor bunătăți, poți pierde ușor numărul caloriilor și continui să mănânci chiar și după ce te simți satisfăcut.

Mesele de Crăciun sunt pline de tentații. FOTO Shutterstock
Mesele de Crăciun sunt pline de tentații. FOTO Shutterstock

„În calitate de persoane active, mâncăm pentru a ne alimenta corpul, dar, ca oameni unici, mâncăm din multe alte motive", spune Claire Shorenstein, dietetician înregistrat în New York, la Find Your Trainer, potrivit ClassPass.

Nevoile nutriționale ale fiecărei persoane variază în funcție de înălțime, greutate, sex, vârstă, metabolism și alți factori. Este însă important să recunoști semnele care îți spun că consumi prea multe calorii.

Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult:

Iată câteva dintre indiciile care ar trebui să te facă să conștientizezi că mănânci prea mult la o masă:

Continui să mânânci chiar și după ce te simțiți satisfăcut.

De fapt, nu ar trebui să te simți de parcă ai exploda, ci, dimpotrivă, să nu-ți mai fie foame. Soluția recomandată de classpass.com este să încerci să practici mâncatul conștient.

Te simți atât de sătul încât trebuie să iei o pauză înainte de următoarea îmbucătură.

Dacă te trezești că te oprești înainte de a continua să îți termini mâncarea pentru că te simți prea plin, ia acest lucru ca pe un semn că exagerezi! Soluția recomandată: fă o pauză în timpul meselor.

Abia dacă ești atent la masa din fața ta.

Dacă mănânci repede și nu ești atent la masa ta, poți mânca prea mult înainte ca hormonul de sațietate să semnaleze creierului tău că ești sătul”, explică specialistul. Conștientizează că mănânci!

Gândul de a avea apetit îți provoacă anxietate.

„Dacă ți-e teamă să ai poftă de mâncare, s-ar putea să fie din cauză că ai tendința de a mânca prea mult la fiecare masă sau crezi că a avea poftă de mâncare te va face să mănânci prea mult și, prin urmare, să te îngrași", spune un alt specialist.

Te simțiți greu sau împovărat după ce termini o masă.

Dacă ai acea senzație, cu siguranță trebuie să regândești porțiile.

Ajungi să mânânci singur pentru a evita sentimentele de vinovăție sau rușine.

Amintim că mâncatul excesiv, de multe ori compulsiv, la mesele de sărbători poate avea ecouri atât la nivel fizic, cât şi emotional

Medicii ne sfătuiesc să mâncăm cu moderație pentru a nu ajunge la spital cu probleme digestive.

Foarte multe persoane ajung la spital în perioada sărbătorilor din cauza consumului excesiv de mâncare şi alcool. Consumate fără cumpătare, acestea pot declanşa afecţiuni digestive cu consecinţe grave sau le pot agrava pe cele deja existente.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite