Consumul excesiv de sare este dăunător. Top alimente foarte comune care conţin sodiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aportul zilnic de sare recomandat este de 3-5 grame pe zi. Excesul de sodiu este periculos ducând la hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare.

Majoritatea sodiului din corp  - aproape 80% - are ca sursă sarea adăugată de producătorii din industria alimentară. Potrivit cnn.com , şase alimente foarte populare conţin o mare cantitate de sare.

Pe primul loc sunt pâinea şi chiflele. Mulţi dintre noi le consumăm de mai multe ori pe zi şi ar fi indicat să citim înainte etichelete pentru a vedea câtă sare conţin.

Şase felii de mezeluri pot conţine jumătate din raţia zilnică permisă de sodiu. Dacă obişnuim să conumăm mezeluri, atunci să le alegem pe cele cu sare puţină. La fel şi o felie de pizza. La felia numărul doi ar trebui să ocolim brânza şi să adăugăm mai multe legume.

Un sendviş sau un burger din restaurantele fast-food poate conţine şi 3 grame de sare, adică întreaga cantitate permisă într-o zi. Încercaţi o jumătate de sendviş cu o salată alături.

Puiul şi supele la plic sunt alte două alimente bogate în sodiu. De altfel, supele instant şi conservele fie că sunt de carne sau de legume sunt, la rândul lor, bogate în sodiu.

Sosurile din comerţ - chili, ketchup, muştar, maioneza, soia – chipsurile, stecksurile, covrigeii sunt alte locuri în care se poate ascunde o cantitate mare de sodiu. Excesul de sodiu poate proveni şi din monoglutamatul de sodiu, biocarbonatul de sodiu, benzonatul de sodiu, astfel că este important să citim cu atenţie etichetele.

Pentru a da aromă bucatelor putem înlocui sarea cu usturoi, ceapă, sare de lămâie, pătrunjel, borş, piper sau alte condimente.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite