Consumul de cartofi ar putea fi legat de o viață mai lungă - dacă îi gătești într-un anumit mod

0
Publicat:

Potrivit unei noi cercetări publicate în Journal of Nutrition, includerea mai multor cartofi în dietă ar putea fi legată de un risc redus de moarte timpurie - dar va trebui să fie preparați într-un anumit mod pentru a obține cele mai multe beneficii.

foto cultură de cartofi
Foto: Adobestock

Prăjiți, copți, copți sau piure, cartofii sunt un aliment incredibil de versatil, dar nu sunt întotdeauna considerați ca fiind cei mai plini de nutrienți. Cu toate acestea, cartofii pot fi o parte nutritivă a dietei tale. Ei sunt o sursă naturală de mulți nutrienți importanți, inclusiv potasiu, fibre alimentare, vitamina C și alți compuși bioactivi, cum ar fi acizii fenolici.2

„În plus, cartofii conțin amidon rezistent, care acționează ca o fibră în organism. Amidonul rezistent se produce atunci când cartofii sunt gătiți, răciți, apoi reîncălziți”, a declarat pentru Verywell Lisa Andrews, RD, dietetician autorizat și proprietar al Sound Bites Nutrition.

Alte legume sunt bine stabilite ca alimente care promovează longevitatea, dar nu este clar dacă cartofii ar trebui să fie recomandați proactiv persoanelor care se concentrează pe o viață lungă. Cele mai multe cercetări existente nu sunt suficient de puternice în ceea ce privește designul sau concluzia pentru a spune definitiv că cartofii ar trebui să câștige o astfel de distincție.

De exemplu, unele cercetări privind rezultatele pentru sănătate și consumul de cartofi sunt contradictorii. Anumite studii au arătat un risc mai mic de mortalitate prin boli cardiovasculare în rândul persoanelor care consumă mai mulți cartofi. Cu toate acestea, alte date nu au arătat o asociere între frecvența consumului de cartofi și mortalitatea prin boli cardiovasculare.

„Cartofii nu au făcut parte din orientările alimentare oficiale din cauza insuficienței dovezilor privind efectele asupra sănătății”, a declarat pentru Verywell Erik Kristoffer Arnesen, unul dintre autorii studiului recent și doctorand la Departamentul de nutriție al Universității din Oslo.

Deși există studii privind consumul de cartofi, Arnesen a precizat că „acestea analizează adesea produsele prelucrate din cartofi (cum ar fi cartofii prăjiți), ceea ce poate să nu fie relevant pentru cartofii simpli”. În plus, „aproape toate studiile anterioare au analizat doar consumul de cartofi măsurat o singură dată, fără a ține cont de modificările consumului în timp”, a spus el.

Pot cartofii să prelungească viața unui om?

Arnesen și colegii săi cercetători au colectat date despre 77.297 de adulți din trei județe norvegiene care au fost invitați la trei controale de sănătate. În acest timp, cercetătorii au colectat informații despre aportul alimentar al participanților pentru a determina câți cartofi - în principal cartofi fierți - a consumat fiecare persoană în fiecare săptămână. Cercetătorii au examinat, de asemenea, riscul participanților de a muri din toate cauzele, de boli cardiovasculare, de boli cardiace ischemice și de atac de cord. Perioada de urmărire s-a întins în medie pe o perioadă de 33,5 ani.

Cercetătorii au vrut să afle dacă există o legătură între consumul mai multor cartofi și riscul de mortalitate. Rezultatele studiului au arătat că participanții care au consumat cel puțin 14 cartofi pe săptămână au avut un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele în comparație cu persoanele care consumau șase sau mai puțini cartofi pe săptămână. Persoanele care au consumat cel puțin 14 cartofi pe săptămână au avut, de asemenea, un risc mai mic de a muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare, a bolilor cardiace ischemice și a atacului de cord.

Studiul a arătat că fiecare 100 de grame suplimentare de cartofi consumate zilnic a fost asociat cu un risc de deces cu 4% mai mic. Pentru referință, un cartof mediu de culoare roșie are aproximativ 175 de grame.

Arnesen a declarat că acest studiu „nu arată că cartofii sunt un «superaliment», ci doar că este posibil ca cartofii să nu fie atât de «răi» pe cât se crede”.

Potrivit lui Arnesen, „indicațiile anterioare potrivit cărora cartofii sunt asociați cu efecte adverse (cum ar fi creșterea în greutate în unele studii americane) se datorează consumului de produse din cartofi cu un conținut ridicat de grăsimi și sare, nu cartofilor în sine”.

În acest studiu, am avut date doar despre cartofii fierți”, a spus Arnesen. „Acest lucru se datorează faptului că studiul a fost realizat în anii 1970 și 1980, când utilizarea cartofilor prăjiți era neobișnuită, în special în zonele rurale.”

Această limitare a studiului este important de reținut, deoarece nu se știe dacă aceleași efecte pozitive asupra sănătății ar fi observate și în cazul altor preparate populare de cartofi.

Cum să adaugi mai mulți cartofi în dietă

Cartofii pot fi o parte delicioasă, nutritivă și versatilă a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, atunci când vă gândiți la feluri de mâncare, optați pentru rețete care nu necesită prăjire. De ce? În primul rând, gătitul cartofilor în acest mod vă expune la acrilamidă.

„Acrilamida este produsă în cartofi atunci când sunt prăjiți la temperaturi ridicate, datorită așa-numitei reacții Maillard”, a spus Arnesen. „Aceasta este recunoscută ca fiind un carcinogen probabil”.

Rolul acrilamidei în bolile cardiovasculare este mai puțin clar. „Cu toate acestea, atunci când cartofii sunt fierți, temperatura de gătire este sub pragul la care se formează acrilamida”, a spus Arnesen.

Din fericire, există o mulțime de alte moduri de a savura cartofii, cum ar fi coacerea, prăjirea, fierberea și gătitul la aburi. Încercați să prăjiți cartofii cu ierburi și un strop de ulei de măsline în loc să îi prăjiți, sau să preparați un cartof la cuptor acoperit cu legume la aburi și o lingură de iaurt grecesc. Andrews a sugerat folosirea cartofilor în loc de pâine prăjită la micul dejun sau aruncarea cartofilor răciți în salata dumneavoastră preferată cu ton, roșii și năut.

Oricum vă bucurați de gustoșii tuberculi, atâta timp cât dieta dumneavoastră este săracă în zaharuri adăugate și sare în exces și are o mulțime de produse, cereale integrale și proteine slabe, atunci aruncarea cartofilor în amestec poate fi o alegere nutritivă. 

Viață sănătoasăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite