Considerată boala femeilor, depresia afectează la fel de mult şi bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simptomele depresiei bărbaţilor diferă de cele ale femeilor: furie, violenţă, nesăbuinţă sau abuzul de alcool FOTO Shutterstock
Simptomele depresiei bărbaţilor diferă de cele ale femeilor: furie, violenţă, nesăbuinţă sau abuzul de alcool FOTO Shutterstock

Atunci când cercetătorii extind lista simptomelor depresiei pentru a include agresivitatea, abuzul de droguri şi de alcool şi comportamentul nesăbuit, depresia nu mai este doar o boală a femeilor.

Depresia se poate manifesta diferit la bărbaţi, multe dintre simptomele ei, cum ar fi furia, nesăbuinţa, abuzul de substanţe şi chiar dependenţa de muncă, se pot ascunde la o primă vedere. Cercetătorii spun, acum, că aceşti factori ar trebui luaţi în considerare pentru a diagnostica depresia la bărbaţi. 

Această concluzie schimbă complet statisticile de până acum, care spuneau că femeile care suferă de depresie sunt cu 70% mai multe decât bărbaţii. De fapt, atunci când se iau în considerare şi aceste simptome, depresia este chiar mai comună la bărbaţi decât la femei, notează „Los Angeles Times“.

Aceste descoperiri ajută la desluşirea unui mister care a pus probleme mari societăţii medicale: dacă bărbaţii sunt mai puţin depresivi decât femeile, de ce rata sinuciderii în rândul lor este de patru ori mai mare?

„Când vine vorba de depresie, este ca şi cum am avea ochelari de cal. Nu am întrebat şi nici nu am luat în considerare o gamă mare de simptome care pot fi specifice unui singur sex“, spune doctorul Andrew Leuchter, psihiatru care studiază depresia la Universitatea din Los Angeles, SUA.

Pe lângă simptomele familiare ale depresiei, cum este tristeţea, insomnia, sentimentul de vinovăţie sau de neputinţă şi pierderea interesului în activităţile plăcute, cercetătorii au adăugat listei şi atacurile de furie, agresiunea sau iritabilitatea, abuzul de substanţe, comportamentul nesăbuit şi hiperactivitatea. Oamenii de ştiinţă au stabilit două scări de valoare: una care nu ţine cont de sex şi una care ţine cont de felul în care boala se manifestă la bărbaţi.

Apoi, au testat aceste criterii pe un grup de 5.700 de americani adulţi, dintre care 41% erau bărbaţi. Rezultatele au fost uimitoare. 

Atunci când au testat criteriul care nu ţinea cont de sex, 30,6% din bărbaţi şi 33,3% din femei au recunoscut că au avut episoade depresive. Dar atunci când subiecţii au fost evaluaţi pe baza criteriului „pentru bărbaţi“, 26,3% din bărbaţi şi 21,9% din femei au spus că au suferit cel puţin un episod depresiv dramatic. Această diferenţă este destul de mare încât să nu poată fi considerată irelevantă, au spus cercetătorii.

„Tot ce credem că ştim despre depresie este o reflecţie a modului în care am definit-o la început. Acest punct de vedere subiectiv a fost de vină că, atâta vreme, am considerat depresia o boală «femeiască» şi că bărbaţii nu au nevoie de tratament pentru suferinţele emoţionale“, spune dr. Leuchter.


Citeşte mai multe despre depresie:

De ce nu e bine să intri pe Facebook când eşti deprimat

Persoanele care folosesc frecvent Facebook au, în general, o stare de spirit proastă, arată un studiu recent. Iar la o analiză mai amănunţită, specialiştii au constatat că, de fapt, utilizarea reţelei de socializare este sursa nefericirii utilizatorilor.

Micile mari depresii ale adolescenţilor de astăzi

Nu mai sunt copii, dar nici oameni mari nu au ajuns încă. Orice eşec sentimental sau de alt fel e un capăt de lume pentru adolescent, ba chiar poate conduce la reacţii extreme.

De ce nu putem fi niciodată complet fericiţi: creierul produce „molecula tristeţii“

„Molecula tristeţii“ este principalul responsabil al stărilor noastre aproape constante în ultima vreme: de stres, anxietate şi de tristeţe, au constatat oamenii de ştiinţă britanici.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite