Ceaiul negru scade riscul de dezvoltare a diabetului zaharat
0Consumul a trei ceşti cu ceai negru pe zi poate reduce riscul de îmbolnăvire de diabet. Băutura are ca efect scăderea nivelului de glucoză din sânge şi poate preveni şi ţine sub control diabetul de tip II, potrivit unor noi studii.
Un grup de cercetători din Statele Unite ale Americii şi Japonia susţine că băutul a circa trei ceşti cu ceai negru pe zi poate ajuta la un control mai eficient al glicemiei, notează Mediafax
Experţii au analizat extractul de ceai negru în laborator şi au descoperit cum acţionează compuşii din această băutură pentru a reduce zahărul din sânge.
În cadrul studiului realizat în Statele Unite, cercetătoarea Lisa Striegel de la Framingham State University a constatat în apa fierbinte în care au fost puse câteva frunze de ceai o serie de polifenoli, având proprietatea de a bloca enzimele ce duc la creşterea glicemiei în timpul digerării carbohidraţilor. Aceste substanţe antioxidante au avut o acţiune substanţială asupra enzimelor alfa amilaza şi alfa-glucosidază.
Potrivit studiului publicat în Frontiers of Nutrition, rezultatele sugerează că extractul de ceai negru ar putea reduce nivelurile glicemiei asociate în mod obişnuit cu aceste enzime digestive.
Un efect similar asupra celor două enzime digestive a fost relevat în cadrul unei cercetări asemănătoare efectuată în Japonia, în care s-a folosit însă un extract obţinut dintr-o pudră de frunze de ceai îngheţate rapid.
Un studiu anterior, realizat pe circa 300.000 de persoane, a scos la iveală faptul că persoanele care consumau trei-patru ceşti de ceai negru pe zi, riscul de îmbolnăvire de diabet de tip II era cu 25% mai mic, comparativ cu cele care beau mai puţin ceai sau deloc. Acum oamenii de ştiinţă au stabilit care sunt compuşii din ceai responsabili pentru acest efect benefic.