INFOGRAFIE Cafeaua sau ceaiul, care aduce mai multe beneficii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt două băuturi cu care, de regulă, ne începem ziua. Unii preferă cafeaua, alţii ceaiul şi acest lucru atrenează un soi de rivalitate între consumatori.  Adevărul este că atât cafeaua, cât şi ceaiul au şi beneficii, şi dezavanaje

Dacă te întrebi ce băutură e mai bună pentru sănătate, cafeaua sau ceaiul? Nu există un răspuns tranşant. Şi una, şi cealalta are şi puncte tari, şi puncte slabe şi fiecare e liber să aleagă ce i se potriveşte.

Acestea au fost grupate într-un articol realizat de jurnaliştii Medical Daily, pentru a ne ajuta să optăm în cunoştinţă de cauză.

Cafeaua: beneficii şi dezavantaje

Persoanele care beau în mod regulat cafea prezintă riscuri mai mici de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viaţă. De asemenea, consumarea acestei băuturi pentru o perioadă lungă de timp poate reduce riscul de diabet de tip 2 şi poate ajuta pacienţii cu astm, deoarce are capacitatea de a relaxa căile pulmonare. Cafeaua este utilă celor care suferă de dureri de cap şi migrene, datorită acţiunii vasoconstrictoare a cafeinei. 

Oamenii de ştiinţă au mai pus în evidenţă un beneficiu important al consumului de cafea, susţinând că aceasta ar reduce riscul dezvoltării gutei la bărbaţii de peste 40 de ani. Cafeaua protejează ficatul, în special împotriva cirozei şi a cancerului şi îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt. Nu în ultimul rând, e important de menţionat că, fiind bogată în cafeină, cafeaua sporeşe efectul calmantelor.

Pe de altă parte, există unele studii care atrag atenţia că proprietăţile cafelei pot mări colesterolul. În cafeaua prăjita au fost descoperite peste 1.000 de chimicale, 19 dintre ele fiind cancerigene. Consumul mare de cafea duce la îngălbenirea dinţilor. Consumul a 8 ceşti de cafea pe zi creşte semnificativ riscul unei gravide de a naşte un copil mort, potrivit unui studiu din Danemarca. Cercetările au arătat o scădere a fluxului sanguin către inimă, determinată de consumul de cafea.

Conţinutul de cafeină (în mg) per cană de cafea (la filtru, espresso, ibric, solubilă, decafeinizată la ibric şi solubilă) şi ceai (alb, negru, verde)

image

Ceaiul: beneficii şi dezavantaje

S-a stabilit că ceaiul alb are o concentraţie mai mare de antioxidanţi decât ceaiul verde, ceea ce înseamna ca este mai eficient în prevenirea unor boli. Ceaiul alb inhibă creşterea celulelor adipoase, prevenind astfel obezitatea. Studiile arată că ceaiul verde contibuie la reducerea riscului de cancer de esofag la femei cu 60%.

De asemenea, ceiul verde are proprietăţi termogenice şi promoveaza oxidarea grăsimilor, prin conţinutul său de cafeină. Antioxidanţii din ceaiul alb au proprietăţi antiîmbătrânire şi ajută la prevenirea unor cancere, a inflamaţiilor şi a bolilor cardiovasculare. Oamenii care beau frecvent ceai îşi reduc semnificativ riscul de a se îmbolnăvi de diabet de tip. În plus, ceaiul încetineşte progresia afecţiunii, dacă aceasta s-a instalat.

Consumul a 3 - 4 căni de ceai pe zi poate reduce riscul atacului de cord. Ceaiul conţine fluor care protejează dinţii. Barbaţii care beau mai mult de 10 căni de ceai verde pe zi sunt mai puţin predispuşi la a dezvolta boli hepatice. În cadrul unui studiu, s-a constatat că subiecţii care au băut 4 căni de ceai negru pe zi, timp de 6 săptămâni, au prezentat niveluri mai scăzute ale cortizolului, cunoscut şi ca hormonul stresului. Alte sutii suţin că ceaiul verde oferă protecţie împotriva cancerului pulmonar. Ceaiul este o băutură hidratantă, chiar dacă are în compoziţie cofeină.

În schimb, consumarea ceaiului prea fierbinte creşte riscul dezvoltării cancerului de esofag. Totodată s-a descoperit că în ceai se găsesc destul pesticide, deşi este etichetat ca fiind organic. Pe lângă acestea, ceaiul mai conţine o cantitate mare de tanin, care reduce absorbţia de fier în organism, ceea ce poate conduce la anemie. Deoarece conţin cafeină, ceaiul poate cauza anxietate şi cresterea tensiunii arteriale. Mare atenţie, dacă este băut cu lapte, ceaiul îşi pierde  proprietăţile anticancer.


 

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite