Ce se întâmplă în corpul tău după ce te lași de fumat. Marile avantaje ale renunțării la acest viciu

0
Publicat:

Despre fumat se știe că afectează pielea, părul, dinții, inima, plămânii și viața sexuală. Pe lângă efectele devastatoare enumerate mai sus, fumatul poate provoca și cancer. Cu toate că renunțarea la fumat este considerată o tentativă sortită eșecului, trebuie să știi că mii de oameni reușesc anual să se lase de acest viciu.

Țigară în scrumieră
Monoxidul de carbon dispare după 24 de ore din corp. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Pentru mulți oameni fumatul este o plăcere sau un mod de a scăpa de stres. Conform specialiștilor de la Regina Maria, pentru a trece în categoria nefumătorilor, este necesar să te gândești extrem de serios să scapi de acest viciu. Întâi de toate este important să afli de ce fumezi, apoi trebuie îți alcătuiești un plan în care să incluzi: ziua din care decizi să pornești în această călătorie și modalitatea potrivită pentru tine.  

În plus, pentru a trece mai ușor prin această etapă, poți cere ajutorul apropiaților. 

Iată câteva avantaje ale renunțării la fumat:  

  • Mai mulți bani de cheltuit pentru tine și familia ta 
  • Plămâni mai curați 
  • Mai puțin stres și anxietate 
  • Aer curat în locuință  
  • Respirație mai bună 
  • Starea de sănătate se va îmbunătăți 

Ce se întâmplă în corp după ce încetezi să mai fumezi 

După 20 de minute, tensiunea arterială și pulsul revin la valorile normale și vei vedea îmbunătățiri ale circulației sângelui, în special la mâini și picioare. 

După opt ore, nivelul de oxigen începe să revină la normal și, totodată, riscul de atac de cord scade. După 24 de ore, monoxidul de carbon dispare din corp, iar plămânii încep să elimine mucus și alte resturi. 

După 48 de ore, dispare și nicotina, iar după 72 de ore vei sesiza că poți respira mai ușor și ai mai multă energie.  

După 2-12 săptămâni, circulația s-a îmbunătățit în tot organismul, iar acum nu vei mai întâmpina dificultăți în practicarea exercițiilor fizice. 

După 3-9 luni, capacitatea plămânilor s-a mărit cu până la 5-10% și ai scăpat de tuse și hârâit. După 12 luni, riscul de a face atac de cord s-a redus cu 50%. 

După 5-10 ani, riscul de a suferi un accident vascular cerebral este similar cu cel al unui nefumător, iar după 15 ani riscul apariției cancerului pulmonar este la jumătate. 

Indiferent de vârsta la care renunți la fumat, riscul de cancer pulmonar scade, dar nu dispare. 

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite