Efectele fumatului asupra pielii. Motivele pentru care persoanele care fumează ajung să pară mai bătrâne

0
Publicat:

Despre fumat se ştie, în primul rând, că provoacă boli grave, precum cataracta ori cancerul la plămâni, că afectează viaţa sexuală, fiind o cauza majoră a apariţiei disfuncţiilor erectile şi a pierderii sarcinii. Printre efectele despre care se vorbește mai puțin se numără cele asupra pieii.

Fumatul dăunează pielii. FOTO Shuuterstock
Fumatul dăunează pielii. FOTO Shuuterstock

Apariţia precoce a ridurilor este doar unul dintre efectele nocive ale fumatului.

Vom constata destul de repede că pielea îşi pierde strălucirea, pentru că fumul de ţigară face concurenţă razelor solare atunci când vine vorba de accelerarea ritmului de îmbătrânire a pielii (potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la King College University, fumatul în combinaţie cu expunerea la razele ultraviolete este de două ori mai periculos pentru sănătate).

Din cauza substanţelor toxice, fluxul de sânge se diminuează şi celulele nu mai sunt suficient oxigenate. Pielea suferă de lipsa de oxigen şi substanţe nutritive şi astfel începe procesul de îmbătrânire.

Prima senzație este cea că pierdem prospețimea pielii

Altfel spus, pielea, ca și părul, dinții, inima, plămânii ori ficatul, are de suferit din cauza fumatului. Efectele sunt vizibile și prima senzație după instalarea lor e cea de îmbătrânire. Pielea feței capătă o tentă galben-cenușie ori o paloare nefirească potrivit Revistei PSYCHOLOGIES Romania.

Aceste prime semne pot fi însoțite de pete rezistente la tratament și chiar acnee. Colagenul și elastina din piele au de suferit din cauza acțiunii celor peste 4.000 de substanțe chimice care se găsesc în fumul de țigară.

Așa se explică pierderea tonusului și apariția aspectului de „piele lăsată“, nu doar la nivelul feței, ci și la nivelul sânilor și brațelor.

Pielea flască este foarte vizibilă mai ales la nivelul ochilor. Apar cearcăne și, inițial, o mulțime  e riduri fine, iar pe măsură ce persistăm în acest viciu, pielea are și mai tare de suferit.

 Ne putem aștepta la riduri adânci în șanțul nazo-labial și la riduri verticale în jurul gurii din cauza mișcărilor repetate, concomitent cu distrugerea elastinei.

În câțiva ani, degetele și unghiile încep să se îngălbenească, la fel și dinții care se pătează.

Paradontoza și părul fragil sunt alte efecte ale fumatului care ne sabotează frumuseațea, potrivit sursei citate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite